Kultúra ismeretlen budapest

Lebontják a budapesti Csabagyöngye strandfürdő maradványait, családi házak kerülnek a helyükre

Azt még nem tudni, hogy mikor, és hogyan fognak kinézni.

Budapest külsőbb kerületeiben száz évvel ezelőtt némi túlzással egymást érték a kisebb-nagyobb strandok és fürdők: a Kerepesi út mentén működött Kristályfürdő – ennek történetét, illetve mai állapotát korábban hosszú cikkben mutattuk be –, illetve a rendszerváltás után bezárt cinkotai társának nyomai még ma is látszanak, jó részük azonban nyom nélkül eltűnt, hogy helyükön új épületek születhessenek.

Ez a sors vár rövidesen az 1928. június 16-án, egy a BESZKÁRT vízipóló-csapata, illetve a főként az FTC és a III. ker. TVE játékosaiból álló válogatott küzdelmével megnyílt, 1992-ig működő rákoscsabai Csabagyöngyére is – írta meg a Metropol.

Kis Ujság, 1937. máj. 28. / Arcanum Digitális Tudománytár

A Lemberg és a Csabagyöngye utcák sarkán álló, két romos medencét magában foglaló terület jövőjéről szerdán a Bors írt, aminek az 1999 óta tulajdonos Üdvhadsereg Szabadegyház kijelentette: a szigorú építési szabályozás miatt semmi esély sem maradt a strand újbóli megnyitására, így húsz évnyi szociális célú használat után, a lehetőségeket felmérve

a részleges eladás mellett döntöttek.

Pest-Buda Aukciósház

A Magyarországon egy híján száz éve, 1924 óta jelenlévő egyház a terület gondozását, valamint a beépített részek állapotromlásának megállítását nem tudja magára vállalni, a helyzetet pedig a fák állapota tovább rontotta – az egy 2022 októberében született szakvéleményben életveszélyessé nyilvánított óriásokat kivágták, helyükre pedig új, Magyarországon őshonos fajokat telepítenek majd.

Google Street View A medencék a Google utcanézeti képén

Az Üdvhadsereg végül 2023 februárjában adta el az egykori strand egy részét, amit az új tulajdonos, a 2010-ben alapított debreceni DebÉv Generál Kft.

a tereprendezés után telkekre oszt, és családi házakat tervez építeni rajtuk, ezek arca azonban még nem ismert.

Google Earth A ma is látható betonmedencéket családi házak veszik körbe – a képen az Üdvhadsereg méretével a környezetéből kiemelkedő imaháza látszik.

Az Opten céginformációs adatbázisa szerint jelenleg három fős, a koronavírus-járvány miatt gyenge 2020-as pénzügyi év kivételével folyamatosan erősödő vállalat 2017-ben  azzal került a hírekbe, hogy mindössze egy embert foglalkoztatva, a fémszerkezeteket építő Cobadu Kft-vel alkotott konzorcium részeként megnyerte a dunaújvárosi sportcsarnok nettó 160 millió forintos felújítási projektjét –

úgy, hogy közben egy NAV-os végrehajtási határozattal, illetve egy bírósági végrehajtással néztek szembe.

A 2017-ben a KISS-GASTRO nevű vendéglátóipari és kereskedelmi céget magába olvasztó, az Üdvhadsereggel 2021-2022-ben is együtt dolgozó Debév az Opten szerint 2016 és 2020 közt egyébként háromszor került végrehajtás alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik