Kultúra ismeretlen budapest

A Várnegyed átépítése miatt vágtak ki egy egészséges nyárfát a Palota úton

Google Street View
Google Street View
Idős volt ugyan, de még hosszú időn át szépíthette volna a környéket.

A Budavári Önkormányzat főkertésze, Kovács Orsolya csütörtök este megjelent Facebook-posztjában egy, a Palota úton állt kettős törzsű nyárfa kivágásáról számolt be.

A hosszú írás szerint a szakember 2022 nyarán V. Naszályi Márta polgármester, illetve a Párbeszéd Magyarországért politikusaként a Parlamentben is aktív biológus és ökölógus, Szabó Rebeka társaságában sikeresen megakadályozta, hogy a fa a Várnegyedet érintő átépítések áldozatává váljon, a tegnapi napon az azonban már nem volt a helyén.

Kovács hozzátette:

Természetesen minden jogszerű, mint mindig. A „kormányzati kiemelt beruházás” minden szabályon és eljáráson ‘felül’ áll (bár sztem inkább mindennek alatta),a helyi önkormányzat, lakosság, civilek, bárki – nem hogy nem szólhatunk bele, de még csak nem is tudhatunk róla, mi a terv, mi történik, mi várható – csak utólag szembesülhetünk a következményekkel. Jogorvoslat nincs. Reklamáció nincs. Semmi nincs. Jó, nem voltak illúzióim – támfalból nőtt, kettős törzsű, ráadásul nyárfa, ami – ó minő borzalom – tavasszal képes fehér bodrokat eregetni virágzás címén, és “teleszemetelni” velük a környezetét… Hogy élhet egyáltalán az ilyen? […] Gondolom, most ért oda az építkezés. Sovány vigasz, hogy nyertünk neki még egy telet – amit kb. végigaludt. Épp kezdett volna ébredezni – de már nem volt rá ideje. Álmában érte a halál.

A főkertész a döntést a fa jó egészségi állapota miatt nem tartja helyesnek, különben természetesen egyetértett volna azzal:

Ezrével vágunk ki fákat. Sűrűn lakott városban vagyunk, mindennemű balesetveszélyt el kell kerülni, ma is adtam ki határozatot beteg, korhadt, legyengült fa kivágására. De ez a nyárfa nem volt beteg. Ellenkezőleg: az élniakarás, a rossz körülményeken is úrrá levés, a körülményekből a lehető legjobbat kihozás jelképe volt – számomra. Mások számára meg egy eltakarítandó akadály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik