Kultúra

Egy ukrán szervezet szerint a Top Gun: Mavericknek nem szabadna versenyeznie az Oscaron, mert orosz pénzből készült

2022 Paramount Pictures Corporation
2022 Paramount Pictures Corporation
Az Ukrainian World Congress szerint több mint gyanús, hogy Oroszország teljesen kimaradt a film történetéből, az okokat egy orosz oligarcha támogatásában látják.

Nyílt levélben kérdőjelezte meg a Top Gun: Maverick részvételét az Oscar-versenyben egy ukrán szervezet azzal az indoklással, hogy a film befektetői közt egy orosz oligarcha is van – írja a Deadline.

Az Ukrainian World Congress (UWC) a diaszpórában élő ukránokat képviseli világszerte, a torontói székhelyű nonprofit szervezet nyilvános kérést fogalmazott meg az Oscarokat odaítélő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiához. Ebben ismertetik, hogy a tavalyi év egyik legnagyobb mozis dobása, és nem mellesleg hat Oscarra – köztük a legjobb film díjára – jelölt alkotás részvétele problémás a versenyen, mivel a befektetők közt ott szerepel az a New Republic Pictures is, amelyen keresztül egy orosz oligarcha, Dmitrij Ribolovljev is pénzt adott a filmre. A meglehetősen kétes múltú orosz milliárdos szerepel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szankciós listáján.

A UWC komoly aggodalmát fejezi ki a hollywoodi filmiparra irányuló orosz befolyás miatt. Az, hogy Ribolovljev is pénzelte a Top Gun: Mavericket ugyan nem nyilvános adat, és van okunk azt feltételezni, hogy a befolyása miatt a Kreml cenzúrázta a forgatókönyvet. Az első filmmel ellentétben a folytatásban semmilyen utalás nincs Oroszországra. Ez aligha lehet véletlen. Hollywoodnak ébernek és transzparensnek kell lennie az olyan orosz pénzekkel kapcsolatban, amelyeken keresztül Kreml-barát cenzúra érvényesülhet

– áll a UWC elnöke, Paul Grod által írt levélben utalva arra, hogy míg az 1986-ban bemutatott első részben ugyan szintén nem nevesítették az ellenséget, annak pilótái orosz gépekkel repültek.

A lap forrásai szerint a New Republic Pictures ugyan 2020 óta valóban több Paramount-filmbe is befektetett, a kreatív folyamatokba nincsen beleszólásuk. Egészen másféle befolyásról vallott viszont a cég egykori elnöke, aki jelenleg is szerződésszegési perben áll a vállalattal. Bradley Fischer azt állítja, hogy Ribolovljev fontos szerepet játszott abban, hogy a cég finanszírozza a Top Gun: Mavericket és a Mission Impossible-filmeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik