Kultúra

Petőfi-különszámmal jelentkezik a Fedél Nélkül

Nyáry Krisztián és Ókovács Szilveszter is a vendégszerzők között.

A Fedél Nélkül csütörtöktől az utcákon elérhető, 746. lapszáma a Petőfi-emlékév jegyében született, a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával. A hajléktalanok által írt, szerkesztett és terjesztett lap, két héten át kapható, renkdívüli számában ezúttal vendégszerzők is felbukkannak, többek között Juhász Anna, Ókovács Szilveszter és Nyáry Krisztián is jelentkezik egy írással. Utóbbi például azt idézi fel, hogy az idősebb és már elismert pályatárs, Vörösmarty Mihály miként mentette meg Petőfit az éhezéstől, és tette sikeres költővé egyetlen év leforgása alatt.

„Valóban hajszálon múlt az élete: súlyos testi betegség, depresszió, éhezés és fagyoskodás létében is fenye- gette, és ólmosbotja sem védte volna meg, ha útban Pest felé rablókkal találkozik. Elszánt akarata mellett az őt segítő önzetlen barátoknak és ismeretleneknek köszönhette megmenekülését. Így hát mi is nekik köszönhetjük Petőfit: néhány ismert és még több névtelen segítőnek, akik kinyújtották kezüket egy nélkülöző, hajléktalan fiatalember felé” – zárja a cikkét Nyáry, Kepe Róbert, a lap felelős szerkesztője pedig ezt továbbgondolva emeli ki a központi üzenetet a bevezetőben:

Szerkesztőségünk maholnap 30 esztendeje nyújt kezet korunk Petőfijeinek, alkotásra méltó körülményeket teremtve, az ólmosbotot tollra és papírra cserélve, derűt és reményt adva, és önző álmainkban az is szerepel, találjunk olyan eposzi hőst, mint Petőfi volt két évszázaddal ezelőtt. Jelentem, Petőfi(ke)t találtunk, Vörösmartyt keressük nagyon.

Minden egyébért tessék megvenni a lapot, aminek a tartalma mellett a borítója is igen impozánsra sikerült:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik