Kultúra

Arnold Schwarzenegger vesztesnek nevezte az antiszemitákat, akik nyomorultul fognak meghalni

Mine Kasapoglu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Mine Kasapoglu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Arnold Schwarzenegger egy új YouTube-videóban szembeszállt az antiszemitizmus amerikai térnyerésével. Az osztrák származású színész, aki testépítőként kezdte, és 2003 és 2011 között Kalifornia kormányzója volt, azt mondta a nézőknek, hogy „soha nem volt sikeres mozgalom, amely a gyűlöleten alapult”.

Nácik? Vesztesek. A polgárháborús déli Konföderáció? Vesztesek. Az apartheid mozgalom? Vesztesek. Nem akarom, hogy vesztes legyél. Nem akarom, hogy gyenge legyél … annak ellenére, hogy a barátaim azt mondják: »Arnold, ne beszélj azokkal az emberekkel. Nem éri meg.«

Nem érdekel, mit mondanak. Engem te érdekelsz. Szerintem megéri. Tudom, hogy senki sem tökéletes… Megértem, hogy az emberek hogyan eshetnek az előítéletek és a gyűlölet csapdájába

– mondta Schwarzenegger, aki az előítéletekkel élőket célozta meg motivációs beszédével.

Amerikában a közelmúltban nőtt az antiszemita bántalmazások és erőszakos cselekmények száma az Anti-Defamation League nevű zsidó szervezet szerint. A tavalyi évben jelentették a legtöbb incidenst azóta, hogy 1979-ben elkezdték a nyomon követést: 2717 incidensről érkezett jelentés az Egyesült Államokban.

Schwarzenegger folytatta:

Könnyebb azzal mentegetőzni, hogy a zsidók összeesküdtek, hogy visszatartsanak, mint beismerni, hogy csak keményebben kellett volna dolgozni. Könnyebb gyűlölni, mint tanulni… Senki, aki a gyűlölet könnyű útját választotta, nem jutott el az út végére, és nem mondta, hogy »micsoda élet«. Nem. Ők ugyanolyan nyomorultul halnak meg, mint ahogy éltek.

Nem számít, milyen messzire jutottál, szeretném, ha tudnád, hogy még mindig van esélyed arra, hogy az erős életet válaszd. Meg kell vívnod a háborút önmagad ellen… A [gyűlölet] útja könnyebb – nem kell semmin változtatnod, minden, ami miatt nem vagy boldog az életedben, lehet valaki más hibája… [De] a végén meg fogsz törni. Nem akarom, hogy mindezen keresztülmenj.

Schwarzenegger rendkívül aktív YouTuber, akinek a tavaly készült videóját, amelyben az ukrajnai orosz invázióról beszélt saját apjával kapcsolatban, aki náci volt, több mint egymilliószor nézték meg.

Steven Spielberg a napokban beszélt arról, hogy olyan mértékben megnőtt az antiszemitizmus Amerikában, amit ő eddig még nem látott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik