Kultúra

Steven Spielberg szerint az antiszemitizmus ma „büszkén áll, csípőre tett kézzel, mint Hitler”

John MACDOUGALL / AFP
John MACDOUGALL / AFP

Steven Spielberg volt a The Late Show with Stephen Colbert című tévéműsor vendége, melyben Spielberget arról kérdezték, hogy az új filmje, A Fabelman család című önéletrajzi dráma fiatal zsidó főhőse által az 1960-as évek Kaliforniájában tapasztalt támadások ma is felismerhetőek-e számára.

Spielberg válaszában azt mondta, hogy „nagyon, nagyon meglepőnek találja a zsidóellenes retorika és erőszak új globális térnyerését”. A rendező szerint az antiszemitizmus mindig is jelen volt: vagy csak a háttérben lappangott, vagy sokkal nyíltabb volt, mint Németországban a 30-as években.

De a 30-as évek Németországa óta nem voltam tanúja annak, hogy az antiszemitizmus már nem csak lappangott volna, hanem büszkén, csípőre tett kézzel állt, mint Hitler és Mussolini, mintegy kihívva minket, hogy dacoljunk vele

– mondta a 76 éves rendező, és hozzátette:

Soha életemben nem tapasztaltam még ilyet előtte, különösen nem ebben az országban.

Spielberg szerint a növekvő antiszemitizmus az intolerancia szélesebb körű tendenciájának része:

Valahogy a nem többségi rasszhoz tartozó emberek marginalizálása olyasmi, ami évek és évek és évek óta kúszik felénk

– mondta.

A gyűlölet egyfajta tagsággá vált egy olyan klubban, amely több tagot szerzett, mint amennyit valaha is lehetségesnek tartottam Amerikában. A gyűlölet és az antiszemitizmus pedig kéz a kézben jár, nem lehet elválasztani az egyiket a másiktól.

Spielberg hozzátette, hogy szándéka szerint A Fabelman család nézőinek a filmből a reményteli üzenetet kell kivenniük. Hőse kínzóiról végül kiderül, hogy a maguk módján sebezhetőek és tisztességesek.

Anna Frankot idézve azt hiszem, igaza van, amikor azt mondta, hogy a legtöbb ember jó. És azt hiszem, alapvetően a lényünk mélyén ott van a jóság és az empátia

– mondta Stephen Colbertnek Steven Spielberg, akiknek beszélgetését a Guardian szemlézte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik