Kultúra

Megkezdődött a modern építészet fontos oszlopa, a miskolci Avasi kilátó felújítása

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
Az idén épp hatvan éve átadott jelkép novemberre újul meg.

Az 1906-ban II. Rákóczi Ferenc tiszteletére épült ideiglenes torony, majd a helyén 1934-ben született első állandó struktúra helyén 1963-ban született meg Hofer Miklós és Vörös György vasbeton kilátóépülete, az avasi tévétorony, amiben megnyitása után harminc évig presszó, majd 2018-tól kávézó és cukrászda működött.

Az épület állapota az elmúlt években erősen megkopott, így Miskolc vezetése 2022 őszén közbeszerzési pályázatot írt ki a felújítására, aminek győztese, az Épkar Zrt. most indította el a 444+160 millió forintból – előbbit magát a kilátóra, utóbbit pedig a tágabb értelemben vett környezetére, így a járda szélesítésére, valamint a szabadtéri terasz bővítésére költik – megvalósítani vágyott projektet.

BOON

A március 6-án, hétfőn átvett területen folyó kivitelezés határideje november 10., így az adventi időszakra újra visszanyeri a fényét a magyar modern építészet egyik fontos oszlopa, aminek aktuális arcáról az MTI fotóriportere hétfőn készített néhány dokumentarista fotót – ezek közül kettő a cikkünk tetején látható, a Kádár-kor mára már nosztalgikus tört csempéivel burkolt szabadtéri kilátószint látványát azonban külön is kiemeljük:

Vajda János / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik