Kultúra

Magyar rövidfilm aratott sikert a Berlinalén

Nemzeti Filmintézet / Szemem sarka
Nemzeti Filmintézet / Szemem sarka
A Szemem sarkát az ifjúsági zsűri méltatta.

Magyar animáció varázsolta el a Berlinale zsűrijét: a fesztivál ifjúsági zsűrijének külön méltatásában részesült a Szemem sarka – olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) sajtóközleményében.

Az alkotó, Erhardt Domonkos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán készítette a Nemzeti Filmintézet támogatásával a rövidfilmet, amelyet a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában mutattak be.

A film a sajtóközlemény szerint

azt a különleges pillanatot mutatja be, amikor a budapesti éjszakában két idegen fiatal élete egy egymásra nézés erejéig összefonódik.

Az ifjsági zsűri így értékelte a filmet:

[..] már az elején elrepített minket egy utazásra a valóság tükröződő rétegei mögé. A film harmonikus stílusa egyszerre volt inspiráló és elgondolkodtató. Végül a részletekre való odafigyelés és a megható találkozás győzött meg minket. Bepillantás egy lehetséges álomvilágba a szemünk sarkából.

Az elismerést Erhardt videoüzenetben köszönte meg, amiben kijelentette: nagyon örül a kiemelt figyelemnek, úgy érzi, a film elérte valódi célcsoportját.

A Berlinale egyik legfiatalabb hivatalos zsűrijében, a Generation 14+ versenyben öt fiatal vesz részt, és a nemzetközi zsűritől függetlenül ők ítélik oda a legjobb rövid- és egészestés filmeknek járó Kristálymedvéket és további elismeréseket. Az oklevél elősegítheti, hogy a Szemem sarka több fesztiválon, TV-csatornán is szerepelhessen, hiszen a Berlinale a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja és filmforgalmazási platformja is.

A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik