Kultúra ismeretlen budapest

A felrobbantott Nemzeti Színház egy darabja rejtőzik a Blaha Lujza tér idős tölgye alatt

Nagy Gyula / Fortepan
Nagy Gyula / Fortepan
Meglepő dolgokra világított rá Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor.

A Blaha Lujza tér régóta vágyott átalakítása kapcsán az elmúlt években egymást érték a fordulatok és meglepetések, a járókelők számára a tavasz érkeztével még egyértelműbben látható végeredmény azonban magáért beszél.

A változás néhány, eddig ismeretlen részletére vasárnap kora délután Bardóczi Sándor saját Facebook-oldalán közzétett posztjában világított rá: eszerint

a téren egy nyolcvankét éves kocsányos tölgy áll, ami a második világháború derekán nem is itt kezdte nyújtogatni az első ágait.

A Pálfi Krisztina friss fotóját, illetve egy 1966-os – Bercsek Péter Átültetett fák a budapesti parkokban című tízéves kötetében megjelent – képet is bemutató írás szerint a fát

először a Tabánban ültették el, a Krisztina körút szélesítésekor azonban útban volt, ezért a Fővárosi Kertészeti Vállalat csapata megpróbálta átültetni az akkor már huszonöt éves tölgyet.

A Nemzeti Színház részben robbantással történt lebontása után, de még jóval a Blaha Lujza tér rendezésének megkezdése előtt egy éjszaka, lombos állapotban áthelyezett fa végül életben maradt, a művelet pedig a teljes szakmát lenyűgözte.

Domonkos Endre / FŐMTERV / Fortepan

A meglepő tények ezzel még nem érnek véget, Bardóczi posztjában ugyanis a maradó fák szakfelügyeletét ellátó Szaller Vilmost is idézi, aki szerint a nemrég véget ért munkálatok során, a tölgy tövétől alig négy méterre, közel három méterrel a föld alatt felfedezték

a Népszínház otthonaként született egykori Nemzeti egyik pincefolyosójának épen maradt darabját, aminek a mennyezetén még a világítótestek is megvoltak.

Szalay Zoltán / Fortepan

A részletet végül

betömedékelték, elbontani ugyanis anélkül nem tudták volna, hogy a fa ne sérüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik