Kultúra

Több száz amerikai lap ejti a Dilbert-képregényeket a szerző rasszista mondatai miatt

MICHAEL MACOR/The San Francisco Chronicle via Getty Images
MICHAEL MACOR/The San Francisco Chronicle via Getty Images
Scott Adams fehérek és feketék viszonyáról elmélkedett.

Scott Adams irodai létről szóló szatirikus képregénysorozata évtizedek óta fut nagy sikerrel világszerte, a Dilbert-kiadványok több mint 20 millió példányban keltek el, és rengeteg újságban is találkozhatunk vele. A napokban viszont számos amerikai lapkiadó jelentette be, hogy nem közli többet a képregényt, miután Adams rasszista kijelentéseket tett egy Youtube-videóban. A 62 éves szerzú egy felmérésre reagált, amely szerint a megkérdezett feketék csaknem fele nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy „rendben van fehérnek lenni”. Adams erre fakadt ki, hogy innentől a legjobb tanácsa a fehérek számára az, hogy tartsanak távolságot, és egyáltalán ne érintkezzenek feketékkel.

Akárhova is mentek, csak ne kerüljetek velük kapcsolatba! Ezt ugyanis nem lehet helyrehozni. Szóval nem látom többé értelmét, hogy fehér amerikai állampolgárként segíteni próbáljak a fekete állampolgároknak

– mondta. Ezt követően Amerika legnagyobb lapkiadója, a Ganett Co. azzal reagált, hogy az USA Today lapcsaládjukban azonnali hatállyal beszüntetik a Dilbert képregények közlését. Ez az országos USA Today újság mellett több mint 300 helyi lapot is magába foglal.

Tiszteletben tartjuk és támogatjuk a szólásszabadságot, de Scott nézetei nem egyeztethetőek össze cégünk szerkesztőségi és üzleti elveivel

– írták. Emelett még számos más újság kiadója jelentette be, hogy ejtik Dilbertet, többek között olyan jelentős lapoké a Boston Globe, a Washington Post vagy a Los Angeles Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik