Kultúra

Két, tavaly ellopott Salvador Dalí-rajzra bukkant a katalán rendőrség

MOSSOS D'ESQUADRA - Catalan Regional Police / AFP
MOSSOS D'ESQUADRA - Catalan Regional Police / AFP
A művész mindössze tizenkilenc évesen készítette őket.

Tavaly ellopott, 300 ezer euró (115 millió forint) értékű Salvador Dalí-rajzokat találtak meg a hatóságok, a műkincstolvajokat letartóztatták – írja az MTI a katalán rendőrség pénteken közzétett információi nyomán.

A 2022 januárjában, egy barcelonai magánlakásból ellopott két szénrajzot a művész mindössze tizenkilenc évesen, 1922-ben készítette apja egyik barátja, a politikus Pere Coromines készülő könyvének illusztrációiként. A munka végül sosem jelent meg, a képek azonban a megrendelő családjának birtokában maradtak.

A rajzok a betörés után fél évvel egy raktárból kerültek elő, ahol eredeti kereteikben, pokrócba csavarva találták meg őket.
A nyomozókat egy orgazda vezette nyomra, aki némi információért nyomravezetői díjat akart kicsikarni a családtól, a próbálkozása azonban balul sült el, hiszen nem csak őt, de a három tolvajt, valamint egy másik orgazdát is letartóztattak, még mielőtt a képeket értékesíthették volna a feketepiacon.

A raktárhelyiségben ékszerek, luxusórák, érmék, illetve ritka bankjegyek mellett öt másik, Joan Miró katalán festőnek tulajdonított grafikát is találtak, utóbbiak hitelesítése azonban még nem zárult le.

A rendőrség összesen hét betöréssel gyanúsítja az 55, 53 és 50 éves tolvajokat, akik testvérek, és kifejezetten műalkotások, régiségek eltulajdonítására szakosodtak Barcelona előkelő városrészeiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik