Kultúra

Kirúgták a német koreográfust, aki kutyaszart kent a kritikusa arcára

JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Elbocsátotta a Hannoveri Állami Operaház Marco Goeckét, a balett-társulat igazgatóját, miután saját kutyája ürülékét kente a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap újságírójának arcára. Mint azt hétfőn megírtuk, Goecke új előadásának premierjén támadta meg a kritikus Wiebke Hüstert, miután az egy korábbi produkcióját unalmasnak és összefüggéstelennek minősítette.

Később bocsánatot kért az incidensért, és a tettét „szégyenletesnek” nevezte. A német operaház szerint „felelőtlen tettei mélyen elbizonytalanították a közönséget” és „masszívan ártottak” az operaház hírnevének. Az operaház már korábban bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Goeckét, és felszólította az igazgatót, hogy mindenért kérjen bocsánatot.

Goecke írásos nyilatkozatát így kezdte:

Szeretnék őszintén bocsánatot kérni minden érintettől, mindenekelőtt Huester asszonytól a teljesen elfogadhatatlan cselekedetemért. Visszatekintve tisztában vagyok vele, hogy ez egy szégyenletes, a pillanat hevében elkövetett, túlreagált cselekedet volt

– írta.

Goecke azonban tovább kritizálta Huestert a „gyakran gonosz kritikái” miatt, hozzátéve:

Bocsánatot kérek azért, hogy végül elszállt az agyam, de kérek némi megértést legalább az okok tekintetében, amiért ez történt.

Goecke hozzátette, hogy szándékában állt megszabadulni az ürülékkel teli zacskótól, amelyet korábban a nap folyamán idős tacskója termelt.

Míg az igazgató azzal érvelt, hogy a pillanat hevében reagált, Huester fenntartotta, hogy előre megfontolt támadásról volt szó. „Miféle bocsánatkérésnek szánja ezt?” – kérdezte a 3sat televízióban a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

Goecke 2019 óta volt a német színház balettigazgatója, 2022-ben megkapta a Német Táncdíjat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik