Kultúra

Biztonsági okok miatt nem engedik a londoni díjátadóra a Navalnij-film oknyomozóját

Roy Rochlin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Roy Rochlin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Christo Grozev, a Bellingcat tényfeltáró oldal vezetője vezette a nyomozást, melyben azonosították az Alekszej Navalnijt megmérgező orosz ügynököket. A nyomozást megörökítette a Navalnij című, tavaly bemutatott dokumentumfilm, melyet most a legjobb dokumentumfilm díjára a Brit Filmakadémia Díjátadóján (BAFTA). A BAFTA-gálát február 19-én, vasárnap rendezik Londonban, és ezen meghívottként részt vett volna a film szereplőjeként Grozev is.

A bolgár származású újságíró azonban pénteken arról számolt be a Twitteren, hogy a brit rendőrség nem engedélyezi sem az ő, sem a családja részvételét, biztonsági okok miatt:

Meglepődve tapasztaltam, hogy az egész családomat és engem is kitiltott a brit rendőrség a hétvégi BAFTA-díjkiosztóról, ahol a Navalnij című dokumentumfilmet jelölték. Az indoklás szerint: »közbiztonsági kockázatot jelentünk«.

Grozev szerint az ilyen pillanatok mutatják, hogy nőnek a független újságírókra leselkedő veszélyek világszerte. Christo Grozev egyébként nemrég jelentette be, hogy biztonsági okokból elhagyja eddigi lakhelyét, Bécset, mert olyan információkat kapott, hogy az orosz titkosszolgálat megfigyeli, és veszélybe is kerülhet.

A Navalnij című filmről itt olvasható cikkünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik