Kultúra

„Sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét” – Litkai Gergely a Fertő tó partjáról jelentkezett

Újabb videóval bírálta a Fertő tavi állami beruházásokat Litkai Gergely. A humorista 2021 novemberében tartott videós „tárlatvezetést” Sopronban a beruházást ismertető propagandakiállításon, majd Udvaros Dorottyával egy közös videóban beszéltek a projekt természetvédelmi és jogi abszurditásairól. A humorista ezúttal azt nézte meg, mi történt időközben az egyelőre parkolópályára állított, de már ledózerolt parttal: bemutatja a hosszú betonfalat, a kiirtott nádasokat és a murvával szórt partot is.

Az egy óriási előrelépés szerintem természetvédelmi szempontból, hogy a gólyáknak nem kell többet a mocsokban keresgélni a békát. Ide kijön a murvára, ott fekszik a béka megsülve. Hopp, megette! Kész

– próbálja Litkai humorral elütni a láthatóan elkeserítő állapotokat. Szintén „előnyként” emeli ki, hogy „Fertő végre nem lesz többé fertő“, és a nádas kivágásával végre „nádmentes kulturált sirályparadicsomot” alakíthattak ki.

A Karinthy-gyűrűs humorista ismét a Greenpeace-szel karöltve készítette a videót, a szervezet szerint céljuk a civilekkel együtt az, hogy „a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett csak egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát.”

A Fertő tó partján tervezett állami gigaberuházás Mészáros Lőrinc cégének vezényletében valósul meg, négycsillagos szállodát, kikötőt és teniszpályákat terveztek az egyébként 2001 óta az UNESCO világörökségi védelme alatt álló kultúrtáj területére. A projektet felfüggesztették, majd tavaly a Kormányhivatal újra engedélyt adott a luxusberuházásra.

 

Kapcsolódó
Napi háromszáz teherautóval érkezhet a NER a Fertő tó partjára
Állami pénzből épülhet négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya a Fertő tó partjára. A nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli az építkezést, amely ellen hiába tiltakoztak a helyiek. A beruházást egy 2017-es tűzvész is megkönnyíti. Riport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik