Kultúra

„Ki vagyok én? Nem mondom meg” – népies-zúzós feldolgozást kapott Petőfi verse

Fejér János
Fejér János
A költő születésének 200. évfordulója volt az apropó. Klippremier.

Idén valószínűleg nem lesz hiány Petőfi-megzenésítésekben, hiszen kétszáz éve született a magyar forradalom költője. A zsámbéki ileltőségű Aurevoir. zenekar olyan költeményt keresett, ami „egyszerre zúzós és népies”. Mint mondják, mindenképpen el akarták kerülni az irodalomóra-szagú anekdotázást, arra törekedtek, hogy a belőlük áradó életigenlés és magas vérmérséklet ezúttal is ugyanúgy tetten érhető maradjon. Petőfi Ki vagyok én? Nem mondom meg… verse ezeket az elképzeléseket mind megtestesíti szerintük, hiszen egyszerre népdalos, rövid, velős és vad.

Emellett a mű témája, „a ki vagyok én?” az egyén örök kérdése, ami évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. A vers megzenésítésében Lee Olivér zenei rendező és Scheer Viktor hangmérnök volt a segítségükre. A megszokott hangszerelés mellett a furulya kiemelkedő szerepet kapott, így lett a dal egyik alappillére.

A dalhoz klip is készült, ami a 24.hu-n debütál:

A 2015-ben alapított, jelenleg nyolctagú Aurevoir. zsámbéki és Zsámbék környéki fiatalokból álló ethno-beat zenekar. Ahogy honlapjukon olvasható, a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy magukat, illetve zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé; az ethno-beat mint műfajmegnevezés arra utal, hogy leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, e műfajok hatottak leginkább alkotó tevékenységükre, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. (A dal és a klip a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére a „Petőfi 200 – Közös jó a szabadság” programsorozat keretében készült.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik