Kultúra

Egyforintossal lopták a Trabant-emblémákat a pesti diákok

Bauer Sándor / Fortepan
Bauer Sándor / Fortepan
Hogy aztán elcseréljék vagy pénzzé tegyék őket. Ha Volkswagen-logóhoz jutottak, azt viszont inkább nyakkendőre tűzték.

A hatvanas évek derekán nehéz volt úgy végigmenni a városon, hogy ne találkoztunk volna emblémájukat vesztett autókkal – ennek a furcsaságnak a hátterére derített fényt 1964 márciusában az Esti Hírlap A Trabantot leszerelni könnyű címmel megjelent cikke, ami egy érdekes esetről számolt be.

Az írás a Mechlabor akkor a Városligeti fasor rövidesen számos otthonnak helyet adó foghíjtelkén működő épülete előtt elcsípett három, tizenhárom éves fiúról számol be, akik a hosszú ideje eltűnő logók rejtélyére adtak magyarázatot:

a cég egyik irodájában az asztalon lévő öt Skoda-, két Opel-, illetve egy Renault-emblémát ugyanis a diákok az apjuk szerszámosládájából kicsempészett csavarhúzókkal távolították el,

megkopasztott négykerekűeket hátrahagyva.

A gyerekek – akik közül a cikk kettőnek a keresztnevét, illetve az apjuk foglalkozását (villamoskalauz és főkönyvelő) is elárulja – arról meséltek, hogy az iskolájukban, sőt, legalább egy másikban is sokan gyűjtik a feliratokat, hiszen

cserélni lehet őket egymás közt, pénzt lehet kérni értük, sőt, a Volkswagenekét akár nyakkendőcsipeszként is felhasználhatják.

A fiúk hozzátették:

a mellékutcákban nem veszik észre az embert, emblémát pedig a Trabantokról a legkönnyebb leszerelni, hiszen csak egy egyforintos kell hozzá.

Budapest Főváros Levéltára / BRFK Hivatala Bűnügyi Technikai Osztály / Fortepan 600-as Trabant a zuglói Abonyi utcában, 1963-ban – ez a példány talán túlélte a fiúk következő évben való ténykedését.

A történet ezzel persze nem ért véget, hiszen miután a gyerekeket visszakísérték az iskolájukba, perceken belül hét osztálytársuk táskájából kerültek elő hasonló tárgyak, valamint visszapillantó tükrök.

A nyilvánvalóan korholó hangvételű írás szerzője hozzáteszi: a fülöncsípett srácok kerülték a lopás szót, pedig itt valójában arról van szó, így a rendőrség, a járókelők, a szülők, illetve a pedagógusok közös erőfeszítésére van szükség a megoldáshoz.

A cikk teljes hosszában itt olvasható:

Esti Hírlap, 1964. március 7. / Arcanum Digitális Tudománytár

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik