Kultúra

Hongkongban cenzúrázták a Simpson család kínai munkatáborokkal viccelő epizódját

A rész egyszer csak eltűnt a Disney+ kínálatából.

Nem elérhető a Simpson család egyik epizódja a hongkongi Disney+ kínálatában, amelyet azért cenzúráztak, mert az egyik szereplő a kínai kényszermunkatáborokkal viccelődik – írja a Reuters.

Az eredetileg októberben bemutatott One Angry Lisa című epizódban Marge Simpson a kínai nagy falnál edz egy szimulációban az edzőjével, aki eképp mutatja be az országot:

Lássuk Kína csodáit! Bitcoinbányák, kényszermunkatáborok, ahol gyerekek gyártják az okostelefonokat.

A szöveg egyértelműen utal a muszlim vallású ujgur lakossággal szemben tanúsított embertelen bánásmódra, amelynek tényét Kína következetesen tagadja. Hszincsiang tartományban a kínai hatóságok több millió ujgurt zártak eddig koncentrációs táborokba és átnevelőtáborokba.

A Reuters nem tudta megállapítani, hogy pontosan mikor tüntették el az epizódot a hongkongi kínálatból, és a Disney sem nyilatkozott az ügyben. Nem ez az első eset azonban, hogy a sorozat a cenzúra áldozatává esik Hongkongban, 2021-ben szintén egy teljes epizód vált köddé a platformon szintén nem véletlenül: abban a Tiananmen téri mészárlással, pontosabban annak tagadásával viccelődtek a sorozatban.

Hongkongban sokáig jóval megengedőbb módon álltak hozzá a Kína számára érzékeny témákhoz, ám 2020-ban kínai nyomásra olyan nemzetbiztonsági törvényt fogadtak el, amelynek köszönhetően a cenzúrázás gyakorlata is felerősödött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik