Kultúra

Gusztustalankodó szusiterroristák után nyomoz a japán rendőrség

Japán nevezetes étele rendőrségi nyomozás középpontjában áll, miután futószalagos szusiéttermek vendégei videókat tettek közzé, amelyeken az ételekbe nyúlnak, és egyéb módon szúrnak ki a többi vendéggel. Az incidensek miatt az egyik vezető kaitenzushi-lánc részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, és arra késztették az üzemeltetőket, hogy újragondolják, hogyan szolgálják fel ételeiket.

A Twitteren és más közösségi médiumokban az elmúlt napokban több olyan cselekmény is megjelent, amelyet „szusiterrorizmusnak” neveznek, bár egyes cselekedetek már hetekkel, sőt évekkel ezelőtt történtek.

A legkirívóbb kulináris bűncselekményről készült klip, amelyet közel 40 milliószor tekintettek meg a Twitteren, azt mutatja, ahogy egy tinédzser lenyalja egy közös szójaszószos üveg nyitott tetejét és egy teáscsésze teljes peremét, majd visszateszi a polcra. Ha ez nem lenne elég rossz, a 48 másodperces klipben az is látható, ahogy a fiú megnyalja az ujját, majd azzal megérint két darab szusit, amelyet feltehetően egy másik vásárló rendelt, miközben azok a szállítószalagon haladnak el mellette.

A videó, amelyet a Sushiro étteremlánc Gifu városában lévő egyik fiókjában forgattak, az étterem anyavállalatának részvényeit kedden közel 5 százalékos zuhanásra késztette. Más videókon az látható, ahogy más láncoknál az emberek wasabit tesznek a szusi elhaladó darabjaira, és megnyalják a kanalat egy tartály zöldtea porból, amelyet több vendég is használ.

Bár az esetek kis száma aligha utal szusi-bűnözési hullámra, a videók felháborodást váltottak ki Japánban, ahol az iparág becsült értéke 740 milliárd jen (5,7 milliárd dollár).

A legtöbb felháborodást azok a cselekedetek váltották ki, amelyek ellenkeznek az ország magas higiéniai normáival. A piacvezető Sushiro a héten közölte, hogy a vírusvideót készítő fiú a szüleivel együtt bocsánatot kért, de hozzátette, hogy büntető- és polgári peres eljárást indított.

A videók hatására a Sushiro lecserélte az étterem összes szójaszószos üvegét, és újra kimosta a teáscsészéket. A japán médiajelentések szerint a szóban forgó étteremben és a közelben található többi étteremben is megszüntette az ételízesítők és evőeszközök minden asztalra történő kihelyezését, és arra kéri a vendégeket, hogy azokat egy tálalóhelyen gyűjtsék össze.

Két másik lánc, a Hama Sushi és a Kura Sushi szintén közölte, hogy jogi lépéseket tervez, utóbbi pedig azt tervezi, hogy kamerákat szerel fel a szállítószalagok fölé a vendégek megfigyelésére, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik