Kultúra

Egy luxusmárka adományának köszönhetően vett nemzeti kincset a francia állam

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Az Orsay múzeum egy impresszionista csodával gazdagodott.

A hetvenöt márkanév, többek közt a Louis Vuitton, a Moët & Chandon, a Tiffany & Co., a Dior, a Bulgari, a Marc Jacobs, illetve a Givenchy tulajdonosaként is ismert LVMH adományának köszönhetően a francia állam 43 millió euróért, azaz közel 16,8 milliárd forintért vásárolhatott meg egy francia nemzeti kincsként emlegetett festményt – írja az MTI.

Az impresszionizmus Magyarországon talán kevéssé ismert alakja, Gustave Caillebotte (1848-1894) La Partie de bateau az Orsay múzeum gyűkteményét gazdagítja majd.

Az 1877-ben készült olajfestmény egy cilinderben és ingujjban evező férfit ábrázol, finom színvilága, illetve realizmusa – úgy tűnik, mintha a festő maga is a csónakban ülne – pedig kortársai jó része fölé emelik.

 

A műtárgy mostanáig Caillebotte örököseinek tulajdonában volt, így azon kevés képek egyikének számított, amik továbbra is egy magángyűjtemény részét képezték – mondta el Jean-Paul Claverie, az LVMH elnökének tanácsadója.

A vásárlás apropója az impresszionizmus születésének százötvenedik évfordulójára tervezett 2024-es kiállítássorozat, aminek keretében az Orsay egy nagyszabású Caillebotte-tárlatra készül.

Anne-Christine POUJOULAT / AFP Jean-Paul Claverie, az LVMH elnökének tanácsadója, Rima Abdul-Malak, Franciaország kulturális minisztere és  a Musee d’Orsay’s elnök, Christophe Leribault a festménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik