Kultúra

Nagy tempóban folyik a tatárjárásról szóló film forgatása, de L. Simon László és Eric Roberts közös szelfijére is jutott idő

Axelle / Bauer-Griffin / Getty Images
Axelle / Bauer-Griffin / Getty Images
A film költségvetését nemrég duplázták meg.

A világsztár Julia Roberts szintén világsztár bátyjával. Eric Roberts Budapesten forgat az 1242 – A Nyugat kapujában című, nemzetközi koprodukcióban készülő mozifilmben – ezzel a szöveggel tett közzé közös fotót saját Facebook-oldalán a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László.

A HVG a poszt kapcsán arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Filmintézet (NFI) a megnövekedett költségek miatt nemrég 1,232 millárd forintnyi újabb támogatást ítélt meg a magyar-mongol-ausztrál-angol produkciónak, megduplázva annak eddigi 1,268 milliárdos büdzséjét.


Az összeg igénylését Sipos Kornél producer a filmhu-nak az elszálló árakkal indokolta: a pályázat 2021 decemberi leadása, illetve a szerződés 2022 augusztusában való aláírása közt
sok minden történt:

a háború, az elszálló energia és benzinárak, a KATA megszünése, elszállt a dollár és az euró árfolyam.

A szaklap szerint az 1242 – A Nyugat kapujában a nemzetközi partnerek által beletett összegekkel, illetve a 30 százalékos adókedvezménnyel együtt összesen 3,7 milliárd forintból születhet meg, így a Petőfi-filmként emlegetett Most vagy soha! 4,5 milliárdja, valamint az augusztus óta készülő Hunyadi-sorozat 10,5 milliárdja után a harmadik legnagyobb állami támogatáshoz jutott produkcióvá vált.

A film főszereplői Michael Ironside, Eric Roberts, illetve Ray Stevenson lesznek, a rendezői székben pedig Soós Péter ül. A főszerepet eredetileg Kevin Spacey kapta volna, a Nagy-Britanniában indult pere miatt azonban végül mégsem őt választották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik