Kultúra

Megkezdődött a Hunyadi János életét bemutató tévésorozat forgatása

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A hatszáznál is több színész és kaszkadőr közös munkáját a magyar és az osztrák tévénézők is láthatják majd.

Számos magyar és más, közép-európai országból származó színész, producer közreműködésével megkezdődött a Hunyadi című, tízórás történelmi sorozat forgatása, aminek rendezője az Oscarra jelölt, Emmy-díjas Robert Dornhelm, valamint Nagypál Orsi és Szász Attila – írja az MTI.

A július végén indult európai televíziós produkcióban több mint hatszáz színész és kaszkadőr vesz részt, középpontjában pedig Hunyadi János küzdelmekkel, kalandokkal teli élete áll – olvasható a készítők közleményében, ami arra is kitér, hogy miközben Hunyadi életét botrányok, politikai hatalmi játszmák és a varsói, római, belgrádi, bécsi, illetve prágai nemesi családok közti összeesküvések tarkítják, legerősebb szövetségesei a nők:

Szilágyi Erzsébet, a felesége, aki mellette állt harcaiban, és első szerelme, Mara Brankovics, aki Murád szultán udvarának vezető ágyasa lett.

Az osztrák ORF közszolgálati televízió első külföldi TV-társaságként csatlakozik a projekthez, amelynek executive producere az elismert, magyar származású, kanadai producer, Robert Lantos.

A sorozatban a magyar művészek mellett többek között osztrák, olasz, cseh, szerb, illetve olasz színészek is feltűnnek majd, showrunnere pedig az Aranyéletből ismert Lengyel Balázs, aki a magyar származású George Mihalkával, Lovas Balázzsal, Ruttkay Zsófiával és Veres Attilával együtt forgatókönyvíróként csatlakozott a sorozat alapját adó könyvet Bán Mór álnéven jegyző Bán Jánoshoz, az M5 csatornaigazgatójához.

Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke hozzátette:

A XV. században Hunyadi győzelmei megváltoztatták az európai történelem menetét. Célunk, hogy ezt a csodálatos történetet nemzetközi közönség elé tárjuk egy olyan színvonalas sorozat létrehozásával, amely Közép-Európa feltörekvő tehetségeiből merít.

Szavarira az ORF főigazgatója, Roland Weissmann is csatlakozott:

Közös a történelmünk a szomszédos nemzetekkel, és igazán izgalmas, hogy együtt vihetünk filmre történelmi eseményeket, valamint nagy személyiségek életét és tetteit.

A középkor értékeit, emberi és politikai kihívásait, valamint a sorsfordító momentumokat feldolgozó, tízórás történelmi sorozat a Nemzeti Filmintézet, a Beta Film, az ORF és a magyar TV2 finanszírozásában készül, az eredményt pedig

Magyarországon, illetve Szlovéniában a TV2 csoport, Ausztriában pedig az ORF tűzi majd műsorra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik