Kultúra

1,4 millió példány fogyott Harry herceg könyvéből egyetlen nap alatt, ezzel rekordot döntött

ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP

Egy nap alatt több mint 1,4 millió példány fogyott az angolszász nyelvterületeken Harry herceg kedden megjelent könyvéből, a Tartalékból, ebből 400 ezer könyv Nagy-Britanniában. Ezzel új rekord született: a szigetországban még sosem adtak el ennyi példányt 24 óra alatt tényirodalmi alkotásból – írja a Guardian. Azt, hogy a briteknél mekkora az érdeklődés a könyv iránt az is jól mutatja, hogy utoljára a hetedik Harry Potter-könyv megjelenésekor volt ekkora tömeg a brit könyvesboltok körül.

A könyvet kiadó Penguin Random House (PRH) ráadásul egy saját rekordot is megdöntött az egy nap alatt eladott saját kötetek terén: a herceg könyve a korábbi csúcstartót, Barack Obama önéletrajzát szorította a második helyre, amelyből megjelenésekor, 2020 novemberében 24 óra alatt 887 ezer fogyott Kanadában és az Egyesült Államokban. Az utóbbiban máris nyomtatják a herceg könybéből az újabb adagot, az első körben ugyanis 2 millió darabot küldtek nyomdába, amely a láthatóan óriási érdeklődés mellett hamar el fog fogyni.

A herceg könyve január 10-én jelent meg, kendőzetlenül vall benne életéről a királyi családban. A Tartalékból már a megjelenése előtt szivárogtak részek, amelyek csak tovább csigázták az érdeklődést: többek közt arról mesél benne Harry, hogy hány tálibot ölt meg katonai szolgálata alatt, hogyan szívott füvet a Buckingham-palotában, és miért alkalmazott fizikai erőszakot vele szemben testvére, Vilmos herceg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik