2024 végére bezárnak a koppenhágai Noma kapui a döntés hátteréről az alapító séf, René Redzepi mesélt a New York Times-nak.
Az éppen húsz éve alapított, októbreben harmadik Michelin-csillagját is megszerző, ötödik alkalommal a világ legjobbjává hely – ahol jelenleg épp grillezett rénszarvasszívet kóstolhatunk friss fenyőágyon, méhviaszból formázott tálban érkező sáfrányfagylalttal kísérve – teljesen átformálta a fine dining világát, sőt, gasztroturisták tömegei tervezik a nyaralásukat egy itt elfogyasztott menü köré, Redzpi azonban úgy érzi, hogy ez a helyzet mostanra több okból is fenntarthatatlanná vált, így
A hirtelen változás hátterében a világ topéttermeivel szemben az elmúlt években felmerült aggályok is feltűnnek, hiszen számos hely, így a Noma esetében is szóba került:
a legfontosabb érv azonban a háttérben folyó óriási munka mennyiségében, illetve az alapanyagok árában keresendő, hiszen száz embert egyre inkább képtelenség úgy alkalmazni, hogy a menük ára ne lépjen át a megfizethetőség küszöbét.
A hírt a korábban tucatnyi volt dolgozó által kizsákmányolónak tartó, a tizenhat órás munkanapokat rutinná emelő étteremben korábban négy évet töltő finn séf, Kim Mikkola is kommentálta: szerinte a fine dining épp olyan, mint a balett, vagy bármilyen, a felső tízezer számára örömet nyújtó szórakozás, hiszen