Kultúra

A Top Gun: Maverick lett a tavalyi év legjobb filmje

Legalábbis az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR) szerint.

A Top Gun: Maverick kapta idén az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR) által az év legjobb filmjének ítélt díjat, a legtöbb elismerést pedig A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) söpörte be a vasárnap New Yorkban megrendezett díjátadó gálán.

A Martin McDonagh rendezésében született A sziget szellemei miatt Colin Farrell kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, de ez a film nyerte el a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő díját (Brendan Gleeson) is.

A legjobb rendezőnek járó elismerést Steven Spielberg kapta A Fabelman családért, egy díj pedig a részben önéletrajzi ihletésű munka fiatal főszereplőjét játszó Gabriel LaBelle-nek is jutott.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat idén a kínai-malajziai Michelle Yeoh kapta az amerikai filmkritikusok testületének döntése alapján a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért.

Bár a gálát nem szokták televíziókban közvetíteni, az NBR által adományozott elismerések kihirdetését nagy figyelem övezi, és a hollywoodi díjátadók szezonjának fontos állomását jelenti.

Filmes szempontból a következő napok is eseménydúsak lesznek a tengerentúlon: kedden a Golden Globe-díjakat adják át, az amerikai televíziós és filmszínészek céhe (SAG) díjainak jelöltjeire szerdán derül fény, az Oscar-díjakról szóló szavazás pedig csütörtökön indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik