Kultúra

Morcsányi Géza emlékére ingyenesen nézhető a Testről és lélekről a hétvégén

NFI
NFI
A Magvető Kiadó napokban elhunyt egykori igazgatójának ez volt az első filmszerepe.

Péntektől vasárnap estig ingyenesen lehet megnézni Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medvével jutalmazott és Oscar-díjra jelölt filmjét a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a FILMIO-n. Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója élete 71. évében hunyt el a napokban, róla szóló cikkünkben írók és szerkesztők mellett Enyedi Ildikó is megemlékezett róla:

Kapcsolódó
„Apafigura volt a fél magyar irodalom számára” – pályatársak emlékeznek Morcsányi Gézára
Hetvenéves korában meghalt Morcsányi Géza, a Magvető egykori igazgatója. Spiró Györggyel, Grecsó Krisztiánnal, Szegő Jánossal és Enyedi Ildikóval idézzük fel, hogyan válhatott egy szemérmes közgazdász a magyar irodalom és kultúra pótolhatatlan alakjává.

A vágóhídon játszódó fanyar humorú szerelmesfilm két zárkózott ember közeledéséről szól, akik az álmaikban szarvasként találkoznak. Enyedi Ildikó a Testről és lélekről férfi főszerepére Morcsányi Gézát, a magyar irodalmi élet meghatározó alakját kérte fel. A műfordítóként, dramaturgként és kiadóvezetőként ismert Morcsányin Gézának ez volt az első filmszerepe, a Könyves Magazinnak nyilatkozva elevenítette fel emlékeit 2017-ben:

Soha életemben nem vágytam rá, hogy szerepeljek, (…) amikor Ildikó megkeresett, arról kezdtem beszélni neki, hogy bármennyire is büszke vagyok a szerzőinkre, bármennyire is határtalanul boldog vagyok a könyveik sikerétől, egy-egy jól sikerült felolvasástól, nyomasztanak már azok a fellépések, amelyeket a kiadó igazgatójaként abszolválnom kell, és igyekszem minden ilyen alkalommal a kollégáimat előtérbe tolni. Meg is ijedt, hogy ezek után talán nemet mondok, én azonban épp fordítva okoskodtam. Gondoltam, a forgatás nem fellépés, nincs közönség, amikor meg majd lesz, ott már nekem nem kell ott lennem. (…) Valószínűleg nagyon vágytam valami önfeledtségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik