Kultúra

Szabadon engedték a börtönből Irán egyik leghíresebb színésznőjét, Taraneh Alidoostit

Julie Sebadelha / AFP
Julie Sebadelha / AFP
A színésznőt a halálbüntetések elleni felszólalása miatt tartóztatták le, összefogott a filmszakma a szabadon bocsátásáért.

Taraneh Alidoostit óvadék ellenében helyezték szabadlábra, édesanyja és ügyvédje is megerősítette a hírt. A színésznőt december 17-én tartóztatták le Teheránban, néhány nappal azt követően, hogy felszólalt a tüntetőket halálbüntetéssel sújtó rezsim ellen. Az iráni kormány által támogatott média szerint Alidoostit azért tartóztatták le, mert „bizonyos kijelentéseit nem tudta bizonyítani”.

A színésznő korábban kiállt a szabadságért folytatott tüntetések mellett, amelyeket a 22 éves Mahsa Amini szeptemberi, rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltott ki. November elején az Instagramon posztolt magáról egy képet, amelyen hidzsáb nélkül látható, kezében „nők, élet, szabadság” felirattal, ami a tiltakozások egyik jelképévé vált, később pedig a halálbüntetés alkalmazását ítélte el egy posztjában – azóta a fiókját törölték a közösségi média platformról.

Filmrendezők, írók és színészek közösen, nyílt levélben követelték Az ügyfél című, Oscar-díjas filmből is ismert színésznő szabadon engedését. Több mint hatszázan írták alá az iráni hatóságoknak szóló petíciót, közöttük Emma Thompson, Mark Ruffalo, Ken Loach, Pedro Almodovar, és Penelope Cruz.

Taraneh Alidoostinak, mint minden iráni állampolgárnak, joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, a gyülekezési szabadsághoz, valamint az önkényes letartóztatástól és fogva tartástól való mentességhez. Ezennel szolidaritást vállalunk vele, és követeljük azonnali szabadon bocsátását és biztonságos visszatérését a családjához.

Az ügyfél rendezője, Asghar Farhadi Instagramon szólított fel a színésznő szabadon bocsátására:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Asghar Farhadi (@asgharfarhadiofficial) által megosztott bejegyzés

„Négy filmben dolgoztam Taraneh Alidoostival, aki most azért került börtönbe, mert kiállt honfitársai mellett, és ellenezte a jogtalan ítéleteket. Ha az ilyesfajta támogatásnak kinyilvánítása bűncselekmény, akkor Iránban több millió bűnöző él” – írta.

Az iráni hatóságok egyre több művészt és sportolót vesznek őrizetbe, hogy érzékeltessék: a népszerű hírességek sem állnak a rezsim hatalma felett. Sokan továbbra is börtönben vannak, például két nemzetközileg elismert rendező is: a rezsim ellenes propaganda-gyártással vádolt Mohammad Rasoulof, és a filmezéstől húsz évre eltiltott Jafar Panahi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik