Kultúra

A francia Oscarról kizárnak mindenkit, akit szexuális bűncselekménnyel vádolnak

BERTRAND GUAY / AFP
BERTRAND GUAY / AFP
Azt követően döntöttek így, hogy a színészkategória egyik legnagyobb esélyesét nemi erőszakkal vádolták meg.

Egyre nagyobb a botrány a francia Oscarnak nevezett César körül, a szervezők legújabb döntése szerint nem szállhat versenybe a díjért az, aki ellen szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nyomozás van érvényben – írja a Guardian.

A döntés egyik mozgatórugója az volt, hogy a színészek közt az egyik legnagyobb esélyesnek számító Sofiane Bennacer-t nemi erőszak elkövetésével vádolták meg. A Les Amandiers (Örökké fiatalok) című filmben nyújtott alakításáért volt esélyes a díjra, ám a vádak miatt már tavaly novemberben lekerült a jelöltek bővebb listájáról, most pedig biztossá vált, hogy a február 25-én tartandó gálán meg sem jelenhet. A 25 éves színészt több korábbi barátnője is megvádolta azzal, hogy megerőszakolta őket. Bennacer tagadja a vádakat, többen kiálltak mellette, köztük a film rendezője, Valeria Bruni-Tedeschi is, aki médialincselésnek nevezte az ügyet, de az egykori francia first lady, Carla Bruni is, aki Bennacer testvére. Bruni azt nyilatkozta, hogy öccsét megfosztják az ártatlanság vélelmétől, amely a demokrácia egyik alapvető irányelve.

VALERY HACHE / AFP Sofiane Bennacer (középen) a Les Amandiers (Örökké fiatalok) stábjával a film bemutatóján 2022 májusában Cannes-ban.

A francia Akadémia közleménye szerint minden olyan személyt, akit szexuális bűncselekmény miatt vonnak felelősségre, kizárnak a gáláról.

Úgy döntöttünk, nem helyezzük a reflektorfénybe azokat az embereket, akiknek az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük erőszakos tettek miatt

– írták, hozzátéve, hogy a lépést az áldozatok iránti tiszteletből hozták meg, függetlenül attól, hogy azok a nyomozás során „feltételzett áldozatok.” Az Akadémia tovább szigoríthat, azt is kilátásba helyezték, hogy tartósan eltiltanák az erőszakkal vádolt szakmabelieket a jelölésektől és díjaktól. Ezügyben az elkövetkező hetekben ígértek döntést.

A César nem először kerül össztűzbe amiatt, mert szemet hunytak az ilyen jellegű vádak felett: 2020-ban az a Roman Polanski győzött a rendezői kategóriában Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című filmjéért, akit akkor már többi mint negyven éve köröztek Amerikában nemi erőszak miatt. A rendező jelölése ellen már a díjátadó előtt is sokan tüntettek, Polanski végül meg sem jelent a gálán, nevének bejelentését néma csend fogadta, és többen kivonultak a teremből. Mindez annak tükrében is különösen érzékeny kérdés volt, hogy a gálán az az Adele Haenel is versenyben volt a Portré a lángoló fiatal lányról című film főszerepéért, az első francia színésznő, aki előrelépett történetével, és meg is nevezte zaklatóját, Christophe Ruggia francia filmrendezőt, aki a vádak szerint 12 és 15 éves kora között zaklatta szexuálisan a színésznőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik