Kultúra

Tizenkét év börtönt is kaphat a kijevi Banksy-tolvaj

Genya SAVILOV / AFP
Genya SAVILOV / AFP
Még decemberben vágta ki az épület falából a gázálarcot viselő nő festményét.

Az ukrán főügyészség eljárást kezdeményezett az ellen a tolvaj ellen, aki el akarta lopni a világhírű brit graffitiművész, Banksy alkotását, amelyet a kijevi agglomerációhoz tartozó Hosztomel városrész egyik házfalra festett még tavaly decemberben. A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltókészülékkel.

A hatóságok közleménye szerint csak egy személy ellen indult eljárás az ügyben, mivel a tolvaj, segítőtársait megtévesztve, azt mondta nekik, hogy minden engedélyt beszerzett a műalkotás eltávolításához. A főügyész hivatala hétfői közleményében leszögezte, a férfi tisztában volt a mű értékével, és el akarta adni. A kép kivágását a helyi lakosok vették észre és jelentették a rendőrségnek, amely elfogta az elkövetőt. A műalkotást a hatóságok lefoglalták, sorsáról az ukrán kulturális minisztérium dönt majd. Banksy, akinek alkotásai dollármilliókért kelnek el, novemberben több kijevi házfalra is festett képeket.

Nem ő az egyetlen, aki Banksy-képek meglovasításáért állt bíróság elé: tavaly júniusban nyolc embert ítéltek el Franciaországban, miután sarokcsiszolóval kivágták és elvitték a párizsi Bataclan klub ajtajára festett képet. Az elkövetőket szintén szabadságvesztésre ítélték, ám nem kellett börtönbe vonulniuk, házi őrizetben töltik le büntetésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik