Kultúra

Nyolc embert ítéltek el a Bataclan ajtajára festett Banksy-kép ellopása miatt

Filippo MONTEFORTE / AFP
Filippo MONTEFORTE / AFP

Nyolc embert ítéltek el Franciaországban abból a bűnbandából, akik három évvel ezelőtt filmbe illő módon vágták ki és rabolták el Banksy egyik ismert képét – írja a Guardian.

Az álnéven alkotó street art művész még 2018-ban festette a gyászoló lányt ábrázoló képet a párizsi Bataclan klub ajtajára, hogy így állítson emléket a 2015 novemberében történt terrortámadásra, amely során a helyszínen az Eagles of Death Metal koncertje közben fegyveres terroristák 90 embert öltek meg. Az vészkijáraton látható festményt 2019 januárjában lopták el, egy jól felkészült banda generátorral működtetett sarokcsiszolóval vágta ki a plexiüveggel védett képet, majd az alkotást teherautóra pakolva oldottak kereket a rablók. Másfél évig senki sem tudta, merre lehet a festmény, a rendőrséget a nyomok végül egy olaszországi tanya pajtájához vezették, ahol meg is találták a képet, amely 2020 nyarán került vissza Párizsba.

Az üggyel kapcsolatban nyolc embert állítottak bíróság elé, mindannyiukat szabadságvesztésre ítéltek: egyikük négy, két másik férfi három-három évet kapott, ám nem kell börtönbe vonulniuk, elektronikus nyomkövetővel házi őrizetben tölthetik le büntetésüket. Az egész rablás kitervelőjének tartott 41 éves lottónyertest és street art-rajongót ugyancsak három évre ítélték, amelyet szintén házi őrizetben tölthet le. Az ajtót fuvarozó három bűnrészes tíz hónapot kapott, míg annak a szállodának a tulaja, aki egy ideig bújtatta a festményt hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik