Kultúra

Az Avatar 2 elhagyta az egymilliárd dolláros bevételi határt

Walt Disney Studios
Walt Disney Studios
James Cameron blockbustere a harmadik film, aminek sikerült ez idén.

Alig két hete mutatták be világszerte az Avatar: A víz útját a mozik, és a film máris elérte globálisan az egymilliárd dolláros bevételi határt. 2022-ben ez mindössze két másik filmnek sikerült (ráadásul mindkettő egy régi, nagy franchise folytatása/újragondolása): a Top Gun: Mavericknek és a Jurassic World: Világuralomnak. Fontos azonban, hogy utóbbinak négy teljes hónapra volt szüksége, hogy elhagyja ezt a mérfoldkövet, míg az Avatar folytatásának mindössze két hétre, így minden bizonnyal lendületesen folytatja majd a menetelést 2023 elején is.

Hogy nem állt még teljesen helyre járvány által megtépázott mozizás, azt jól jelzi az összehasonlítás, hogy 2019-ben kilenc film is hozott egymilliárd dollárnál többet a konyhára. Az Avatar: A víz útjának 14 napos teljesítménye viszont a leggyorsabb a Pókember: Nincs hazaút óta, mely 2021-ben 12 nap alatt hozott ekkora bevételt. Az Avatar 2 ezzel az év második, és a járványidőszak harmadik legnagyobb bevételű filmje.

James Cameron gigaköltségvetésű és sokszor halasztott blockbusterének persze muszáj is bizonyítania a pénztáraknál. A rendező becslése szerint kétmilliárd dolláros bevételnél hozná vissza a költségeit, más filmszakmai szerint ezt akár 1,5 milliárdnál elérheti már. A 2009-ben bemutatott Avatar a mai napig a valaha volt legjövedelmezőbb film, de a második rész aligha éri el az általa felállított 2,9 milliárd dolláros rekordot, már csak amiatt is, mert az egyik legnagyobb piacnak számító Kínában újra gondokat okoz a járvány, Oroszországban pedig be sem mutatják a filmet.

Az Avatar: A víz útjáról  írt kritikánkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Az Avatar: A víz útja miatt elszégyelljük, hogy emberek vagyunk
Az Avatar: A víz útja az ökológiai szorongás filmje, miközben a családi összetartás erejéről mesél. James Cameronnak azonban fontosabb a Technológia, mint a Történet. Kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik