Kultúra

Meghalt a Széchenyi-díjas Borsa Gedeon

Országos Széchényi Könyvtár Facebook oldala
Országos Széchényi Könyvtár Facebook oldala
Életének századik évében hunyt el bibliográfus, irodalomtörténész.

Az Országos Széchényi Könyvtár közölte, hogy bibliothecarius emeritusa, az irodalomtudományok doktora december 24-én meghalt. Borsa Gedeon Budapesten született 1923. október 11-én. Ügyvédnek készült, 1945-ben megszerezte jogi diplomáját, majd rövid ideig kiskereskedőként próbálta eltartani magát. Amikor a politikai helyzet rosszra fordult, széles körű humán műveltségét kamatoztatva az Országos Könyvtári Központ, a Népkönyvtári Központ, majd 1954-ben az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa lett egészen (papíron 1983-ban, ténylegesen 2013-ban bekövetkezett) nyugdíjba vonulásáig.

Mint írták, munkássága kezdetén jelentős érdemei voltak az államosított könyvanyag megmentése, tudományos rendezése terén, majd az OSZK állománygyarapításának irányítását végezte. Borsa Gedeon (a könyveseknek országhatáron innen és túl „Gida bácsi”) a szakma doyenje volt, nevét ismerik a világ minden szegletében, ahol ősnyomtatványokat őriznek. Hungarikakutatásai során bejárta a világot, tanítványai ma már elismert európai hírű tudósok saját szakterületükön.

A Régi Magyarországi Nyomtatványok című sorozat keretében huszonöt éven át szervezte a hungarikaanyag feltárását és regisztrálását. 2007 és 2017 között tizennégy kötetben adta ki az Osztrák Nemzeti Könyvtár antikvakatalógusát. Több mint harminc kötet szerzője, szerkesztője, tizennégy könyv közreműködője, társszerzője volt. Kétszáznál is több szakcikk és nyolcvan könyvismertetés fűződik nevéhez.

Gazdag életműve több ponton is mintát adott a nemzetközi bibliográfiai-tipográfiai kutatásoknak, 1973 és 2013 között született összegzései Hess András budai ősnyomdászról alfáját és ómegáját jelentik a XV. századi művelődéstörténeti kutatásoknak.

1972-ben megkapta az Akadémiai Díjat, 1980-ban a Szabó Ervin-emlékérmet, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje polgári tagozatát, 2003-ban a Széchényi Ferenc-díjat, 2005-ben a Magyar Örökség Díjat, 2014-ben pedig a Széchenyi-díjat.

A nemzeti könyvtár 2012-ben bibliothecarius emeritus címmel ismerte el több évtizedes szolgálatát. Borsa Gedeon a nemzeti könyvtár közösségének felejthetetlen és pótolhatatlan tagja. Temetésérők később adnak hírt.

2015-ben az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai, Farkas Gábor Farkas, Lukács Bea és Nyíri Béla operatőr több mint tíz alkalommal keresték fel budai otthonában, hogy a Történeti Interjúk Tára kamerája előtt kérdezzék pályájáról, életéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik