Kultúra

Meghalt Angelo Badalamenti, a Twin Peaks zeneszerzője

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
David Lynch kedvenc zeneszerzője 85 éves volt.

Meghalt Angelo Badalamenti amerikai zeneszerző, aki David Lynch több filmjéhez is szerzett zenét. Ő írta többek közt a Mulholland Drive, a Veszett a világ és a Kék bársony zenéjét is, de a Twin Peaks főcímdalát is neki köszönhetjük. A zeneszerző 85 éves volt, a Hollywood Reporter információi szerint családja körében, természetes módon halt meg a New Jersey állambeli Lincoln Parkban.

A olasz felmenőkkel rendelkező, New York-i születésű Badalamenti nyolcéves kora óta zongorázott, tinédzserkorában azzal keresett zsebpénzt, hogy vidéki szállodákban kísért zongorán énekeseket. Később filmzeneszerzőként kezdett dolgozni, az áttörést az jelentette, hogy felkérték a Kék bársony főszereplője, Isabella Rossellini énektanárának. A rendező, Lynch fejében volt egy vízió arról, ahogy Rossellini egy Tim Buckley-számot énekel majd, azonban nem sikerült megszereznie a dal szerzői jogait, így jobb híján összedugták a fejüket Badalamentivel, és inkább írtak egy saját dalt. Ekkor kezdődött gyümölcsöző munkakapcsolatuk.

Csak ülünk Angelóval, mesélek neki egy jelenetet, ő pedig eljátssza a szavakat a zongorán

– mesélt Lynch még 2005-ben a New York Timesnak a közös munkafolyamatról. Badalamenti a Twin Peaks zenéjéért 1990-ben Grammy-díjat kapott.

Karrierje során olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Nina Simone, Shirley Bassey, David Bowie, Paul McCartney, Liza Minnelli vagy a Pet Shop Boys. Badalamenti szerezte az 1992-es barcelonai nyári olimpia nyitózenéjét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik