Oleksandr GIMANOV / AFP
Kultúra

Ukrán operaházak kapták idén „az opera Oscar-díját”

Két ukrán operaház kapta meg idén a nemzetközi operaélet Oscar-díjának is nevezett elismerést, mert az áramkimaradások és a háborús viszonyok ellenére biztosították, hogy közönségük néhány órára megfeledkezhessen a mindennapok nehézségeiről.

A lvivi és az odesszai operaház (képünkön) kiváló munkát végzett kihívást jelentő körülmények közepette – állt a zsűri értékelésében. Az ítészek rámutattak: az ukrajnai háború kezdetét követő szünet után mindkét operaház folytatta a munkát, és a veszélyeket, veszteségeket bátorsággal és kitartással fogadták. A két operaház közösen kapta az Év Társulata Díjat a Nemzetközi Operadíjak (International Opera Awards) átadó ünnepségén a madridi Teatro Realban hétfőn.

Olyan városokból jöttünk, ahol sötétek az utcák, de a lelkünk tele van fénnyel. Zenénk most generátoroktól zúg mindenhol, de ez a túlélésünk, az életünk zenéje

– mondta az Odesszai Nemzeti Operaházból érkezett Okszana Taranenko, amikor átvette a kitüntetést. Beszédét a közönség álló tapsviharral fogadta.

A hétfői esemény házigazdája a BBC műsorvezetője, Petroc Trelawny volt. Ez volt az első alkalom, hogy Londonon kívül rendezték meg a díjátadót. Tavaly a 19. században alapított madridi Teatro Real nyerte a legrangosabb díjat.

Az idei év közönségdíját Pene Pati szamoai tenor vihette haza. Az olasz Daniele Rustioni kapta a legjobb karmesternek járó kitüntetést, a brit Nardus Williams munkáját pedig az opera emelkedő csillagának járó díjjal jutalmazták. Sabine Devieilhe szopránénekesnő lett a legjobb női énekes, Stephane Degout baritonénekes pedig a legjobb férfi énekes. A Nemzetközi Operadíjakat a brit Harry Hyman alapította 2012-ben, írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!