Kultúra

A gázlángozás lett az év szava a Merriam-Webster szótár szerint

tatianazaets / Getty Images
tatianazaets / Getty Images
A kifejezés elterjedéséért egy magyar filmrendező munkája is sokat tett.

Az amerikai Merriam-Webster szótár az év szavát minden esetben az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat – írja az MTI.

A lista élén így a gaslighting, azaz gázlángozás kifejezés landolt, amire 2022-ben 1740 százalékkal gyakrabban kerestek rá, mint egy évvel korábban, ez a korábbi évek szavaival szemben azonban nem köthető egy bizonyos kiváltó eseményhez.

Nagyon meglepett, milyen gyorsan nőtt az érdeklődés a szó iránt az angol nyelvben, különösen az elmúlt négy évben

– mondta Peter Sokolowski, a Merriam-Webster főszerkesztője.

Egy olyan szóról beszélünk, amelyre az év minden egyes napján sokan rákerestek

– tette hozzá.

A Merriam-Webster definíciója szerint a gázlángozás

egy ember tartósan fennálló pszichológiai manipulációja, aminek során az áldozat megkérdőjelezi saját gondolatai, emlékei vagy valóságészlelése érvényességét.

Ez zavarodottsághoz, az önbizalom és az önértékelés elvesztéséhez, valamint az érzelmi és mentális stabilitással kapcsolatos bizonytalansághoz vezet, az áldozat pedig mindeközben függőségi viszonyba kerül az elkövetővel.

A gázlángozás használata a szoros emberi kapcsolatokban, a gazdasági és politikai életben és a hírgyártásban is előfordul, így lehet vállalati taktika vagy a nyilvánosság félrevezetésének eszköze is.

Egyik speciális változata az egészségügyi gázlángozás, amelynek során egy szakember azzal rázza le a beteget,

hogy csak bebeszéli magának a tüneteket vagy a betegséget.

A gázlángozás szó eredete Patrick Hamilton 1938-ban készült, Gázláng című színdarabjára nyúlik vissza. A darabból két filmadaptáció született az 1940-es években: ezek egyike a magyar származású George Cukor Gázláng című, 1944-es alkotása, aminek egyik főszerepét Ingrid Bergman játssza.

A nő egy viharos románcot követően egybekel szerelmével, aki azonban nem az, akinek látszik. A Bergman alakította Paula rendszeresen panaszkodik férjének amiatt, hogy londoni házukban gyakran elhalványulnak a fényt biztosító gázlángok, az azonban úgy állítja be mindezt, mintha az egész csak a nő képzeletében létezne.

A gázlángozás szót később a mentális egészséggel foglalkozó szakmák is átvették a kapcsolati visszaélések bizonyos típusának leírására.

Idén a tíz leggyakrabban keresett szó között megtalálható az oligarcha, az omikron, a razzia és az eltörléskultúra (cancel culture). A tavalyi év szava a vakcina volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik