Kultúra

Már az amerikai szenátus is Taylor Swift jegymizériájával foglalkozik

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP
A szenátus versenyjogi bizottsága vizsgálja a turnéra jegyeket értékesítő Ticketmaster piaci helyzetét.

Egészen az amerikai szenátusig jutott a Taylor Swift jövő évi turnéját övező érdeklődés, az ügyben meghallgatást fognak tartani – írja a Variety.

A botrány még akkor bukott ki, amikor az énekesnő jövő évi Eras című turnéjára jegyet közvetítő Ticketmaster oldala a hatalmas érdeklődés miatt leállt, majd a cég be is szüntette a jegyvásárlást. A Billboard cikke szerint Swift menedzsmentje és a Ticketmaster anyacége, a Live Nation még 2015-ben dolgozta ki a jelenlegi rendszert, amely nem mellesleg megváltoztatta a koncertjegypiacot is: eszerint a „hitelesített rajongók”  hamarabb vehetnek belépőt az egyes turnékra, ez más egyebek mellett azt is hivatott szolgálni, hogy ne egyszerre vegyen mindenki jegyet, így kisebb terhelés érje az oldalt. A jegyelővétel azonban teljes káoszba fulladt, rengeteg rajongó maradt jegy nélkül: 14 millióan próbálkoztak, de csak 2,4 millió jegyet sikerült értékesíteni. A rendkívül gyorsan mémesedő történetre már maga Swift is reagált, aki rendkívül dühítőnek nevezte a történteket.

Az ügyet az amerikai szenátus versenyjogi bizottsága vizsgálja, meghallgatást fognak tartani, amelynek témája a Ticketmaster piaci helyzete lesz. Amy Klobuchar szenátor, a bizottság vezetője szerint mivel a cég domináns piaci helyzetben van, monopolhelyzetük miatt a magas árak és a jegyvásárlói rendszer összeomlása ellenére sem kényszerül rá arra, hogy fejlessze szolgáltatásait.

Azért tartjuk ezt a meghallgatást, hogy megállapítsuk, milyen mértékben károsítják a művészeket és a fogyasztókat az ilyen jellegű összeolvadások a jegyiparban

– nyilatkozta Klobuchar.

A Ticketmaster helyzete nem először vet fel versenyjogi kérdéseket: mióta 2010-ben egyesült a Live Nationnel a világ legnagyobb jegyeladó cégévé vált komoly versenytárs nélkül, a legnagyobb turnékra kizárólag az ő rendszerükön keresztül lehet jegyet kapni. Emiatt jogi kötelezettségvállalással szabályozzák a Ticketmaster működését, amelyet tízévente megújítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik