Kultúra

R. Kelly volt menedzsere börtönbe megy, amiért fenyegette az énekes egyik áldozatát

Antonio Perez / POOL / AFP
Antonio Perez / POOL / AFP

R. Kelly (képünkön) korábbi menedzserét 20 hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért fenyegette és zaklatta az énekes egyik áldozatát. Donnell Russell júliusban bűnösnek vallotta magát abban, hogy fenyegetéssel és megfélemlítéssel próbálta elhallgattatni az egyik nőt, akit Kelly bántalmazott, írja a BBC.

A férfi álnevet használva explicit fotókat tett közzé róla az interneten, hogy megakadályozza, hogy a nő tanúskodjon ügyfele ellen. Kellyt végül elítélték szexkereskedelemért és zsarolásért, és 30 év börtönt kapott.

Az ügyészek szerint Russell, aki saját bevallása szerint Kelly menedzsere, tanácsadója és barátja volt, elítélendő taktikát alkalmazott a meg nem nevezett áldozattal és annak édesanyjával szemben, miután az 2018-ban polgári pert indított az énekes ellen. Akkor is folytatta a zaklatást, amikor kiderült, hogy a nőt tanúként beidézik New York állam Kelly elleni büntetőügyében. 2018 novembere és 2020 februárja között Russell azzal fenyegetőzött, hogy szexuális tartalmú fényképeket tesz közzé a nőről; olyan sms-eket küldött, amelyekben ez állt:

Állj le, vagy lelepleződsz!

Russell később álnéven létrehozott egy Facebook-oldalt, és képernyőmentéseket tett közzé a Kelly és az áldozat közötti szöveges üzenetekről, köztük ugyanazokat a szexuálisan egyértelmű fényképeket. Később két különböző YouTube-közvetítésben is megjelent Kelly védelmében, ahol ismét megmutatta a fényképeket.

Az ítélethirdetés előtt Russell ügyvédei azzal érveltek, hogy nem kellene börtönbüntetést kapnia, mondván, hogy egyébként példamutató életet élt, mielőtt „átlépte a határt, amikor megpróbált szívességet tenni R. Kellynek”.

Az ügyészek azonban nem értettek ezzel egyet, mondván, hogy fontos megmutatni az áldozatoknak, hogy a törvény az ő oldalukon áll.

A vádlottal szemben ma kiszabott büntetés győzelem a bűncselekmények áldozatai számára, különösen a szexuális erőszak és visszaélés áldozatai számára, akik gyakran vonakodnak a bűnüldöző szervekhez fordulni vagy jogorvoslatot keresni, tekintettel a traumára és a megtorlástól való félelemre, amely azzal jár, hogy nyilvánosan beszélnek tapasztalataikról

– mondta Breon Peace, New York keleti körzetének amerikai ügyésze.

A zaklatási vádaktól függetlenül Russellt júliusban elítélték egy álhívás miatt is, amelyben azt állította, hogy egy fegyveres tüzet készül nyitni egy manhattani színházban, ahol a Surviving R Kelly című dokumentumfilm bemutatójára készültek, ami végül az énekes elleni büntetőeljárást eredményezte. E vádak miatt a jövő héten ítélik el.

Kellyt New Yorkban nyáron harminc év börtönre ítélték, Chicagóban pedig külön perben áll bíróság elé, ahol három gyermekpornográfia és három kiskorú elcsábításának vádjában találták bűnösnek. Az ítélethirdetés abban az ügyben 2023 februárjában esedékes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik