Kultúra a világ egy fura hely

Légihelyzetet figyelő térképet is készített egy budapesti térképész

David Rumsey Map Collection
David Rumsey Map Collection
Fagombok tekerésével lehetett rajta megadni, hol mekkora épp a veszély.

A Wall Street Journal térképészeti szakértője, Carl Churchill Twitter-posztja nyomán érdekes térképre bukkant nemrég a magyar adatújságírás legfontosabb arca, a magyarországi információábrázolásokat is kutató Bátorfy Attila.

A világ egyik legfontosabb online térképtárában, a David Rumsey Map Collectionben elérhető anyagot Bátorfy a Facebook-on mutatta be – eszerint Turner István (1899-1974) 1943-as munkájának lényege az volt, hogy bárki nyomon követhesse vele Magyarország egyes városainak aktuális légiveszély-helyzetét, sőt, azt is nyilvántarthassa, hogy az mennyi ideje tart.

A nagy felbontásban ingyenesen letölthető, nem épp hibátlanul digitalizált térképet közelebbről szemügyre véve a működési elv teljesen egyértelművé válik: a kiálló fagombok forgatásával öt színmezőt lehetett beállítani, így a

  • légiveszélyt,
  • a zavaró repülést,
  • a légiriadót,
  • a légiriadó vagy zavaró veszély elmúltát, valamint
  • a légiveszély elmúltát

különböző színek jelezték, sőt, az is kiderült róla, hogy az 1:2 500 000 arányú térképen

egy centiméternyi távolság három percnyi repülési időt jelent.

David Rumsey Map Collection

Az alkotó életrajzi katalógusára hivatkozva a szakember hozzátette: a jellemzően dombortérképeket és földgömböket készítő férfinak volt még egy hasonló darabja,

ami világítani is tudott.

Turner 1928-ban hozta létre saját térképkiadóját, amit az államosítás után a Fővárosi Neon Vállalatba olvasztottak. A férfi itt még tíz éven át vezette a saját részlegét, ami az iskolák különböző szemléltetőeszközeiért is felelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik