Kultúra

Elárverezik II. Erzsébet királynő második világháborús jogosítványát

Bryn Colton / Getty Images
Bryn Colton / Getty Images
Az aukción számos más tárgy is új gazdára találhat majd.

Elárverezik II. Erzsébet néhai brit királynő a második világháború éveiben szerzett jogosítványát – írta a BBC nyomán az MTI.

Az okmány – amit az akkor még csak trónörökösnek számító Erzsébet katonai szolgálata alatt szerzett – fotókkal és a királyi családhoz tartozók egyéb korábbi vagyontárgyaival együtt a jövő héten kerül árverésre a colchesteri Reeman Dansie aukciósházban (a tételek itt lapozhatók végig).

A jogosítvány teljesen egyedülálló, mert szerintem soha nem is volt neki másik – nem is volt szüksége rá, mivel az autóin nem voltak rendszámtáblák

– mondta James Grinter, az aukciósház menedzsere.

Az okmány leütési árát jelenleg 2000 fontra, azaz mai árfolyamon közel 950 ezer forintra becsülik, de ez III. Károly nemrég gazdára talált festményéhez hasonlóan akár sokkal magasabbra is kúszhat majd.

Kapcsolódó
Tízszer többet fizettek III. Károly festményéért, mint azt várták
A képen II. Erzsébet kedvence helye, a Balmoral kastély látható.

A jogosítvány, illetve a királynő katonai szolgálatát dokumentáló fotók a brit hadsereg egyik járművezető-oktatója, az 1971-ben elhunyt Violet Wellesley őrnagy hagyatékának részét képezték, aki meghagyta: a tárgyakat csak a királynő halálát követően értékesíthetik.

II. Erzsébet szeptember elején, 96 éves korában hunyt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik