Kultúra

Szülővárosában kapott szobrot Gerd Müller, a német futball legendája

picture alliance / Getty Images
picture alliance / Getty Images
Egy fokkal jobban sikerült, mint a szentesi Puskás-szobor, de finom megoldásokról szó sincs.

Szobrot emeltek a tavaly augusztusban elhunyt Gerd Müller tiszteletére a legendás futballista szülővárosában, Nördlingenben – írja az MTI.

Az életnagyságú, bronzból készülő műalkotást csütörtökön, a hetvenöt évet élt világbajnok születésnapján avatták fel a bajorországi település központjában.

A szobor Müller az 1974-es világbajnoki döntőben szerzett győztes gólját örökíti meg, költségeihez pedig a német futballszövetség és a városháza mellett az ötödosztályban szereplő TSV 1861 Nördlingen futballklub – aminek stadionja is a játékos nevét viseli –, továbbá a Bayern München is hozzájárult.

A környezetébe nem igazán illő mű követi a világ legkülönbözőbb részein futballistáknak emelt szobrok főbb jellemzőit, hiszen furcsán kicsavart helyzetben, kifejezéstelen arccal, bronzba öntve örökítették meg vele az ikon alakját, egy fokkal azonban mégiscsak jobban sikerült, mint Puskás Ferenc felismerhetetlen szentesi mása:

Kapcsolódó
Szobrot kapott Puskás Ferenc Szentesen
Felavatták Puskás Ferenc egész alakos szobrát, Csíky László alkotását szombaton Szentesen, a Pusztai László Sporttelep bejáratánál.

A német bajnokságban hétszeres is a gólkirályi címig jutó, 1970-ben Aranylabdával is elismert Müller a Bayern színeiben 607 térmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott, amivel ma is toronymagasan a legeredményesebb játékosnak számít. A válogatottban, mellyel 1972-ben Európa-, 1974-ben pedig világbajnok lett, 62 összecsapáson 68 találatot ért el.

A „nemzet bombázója” mindezek mellett háromszor nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) és egyszer az Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK), míg a német bajnokság, illetve a kupa trófeáját négyszer tarthatta a kezében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik