Kultúra

Négyen kapnak idén Déry-díjat, egyikük a Kölcsey Gimnázium kirúgott magyartanára

Déry Tibor Alapítvány
Déry Tibor Alapítvány
Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Sallai Katalin Krisztina és Schein Gábor kapják idén az irodalmi kitüntetést.

A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerésében részesül Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Sallai Katalin Krisztina és Schein Gábor – olvasható az erről szóló sajtókölzeményben.

A XX. századi magyar irodalom egyik oszlopa, Déry Tibor özvegyének végakarata alapján létrehozott díjat a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda az irodalmi élet kimagasló alkotóinak, amit idén november 4-én adnak át a díjazottaknak.

A névadónak is emléket állító kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is, kuratóriumát pedig Závada Pál elnöklete mellett Bán Zsófia, Ilia Mihály és Keresztesi József alkotja, míg titkára az Artisjus főigazgatója, Dr. Szinger András.

Az első Déry-díjat 1984-ben adták át –akkor még Déry Tibor-jutalom néven –, azóta több százan részesültek az elismerésben, köztük olyan írók és költők, mint Csoóri Sándor, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, valamint olyan irodalomtörténészek, kritikusok, esszéisták, mint Csűrös Miklós, Ferencz Győző, Kovács Sándor Iván, Lengyel András, Németh G. BélaRadnóti Sándor, valamint Vida Gábor.

A Déry Tibor-díj azért különleges, mert ez a legelső nem-állami díj – kis híján négy évtizede, még a rendszerváltás előtt alapították. A kuratórium tagjain kívül senki nem szólhatott bele, hogy kik kaphatják. Az első években érezhetően olyan írók felé fordult a kuratórium figyelme, akik nem tartoztak a Kádár-rendszer kegyeltjei közé, noha megérdemelték volna a legmagasabb kitüntetéseket is. Különlegessége még az is, hogy nemcsak írói-költői életműveket jutalmazunk, hanem az irodalomtörténeti-elméleti és kritikai munkásságokat is, valamint a magyar irodalom külföldi népszerűsítőit, vagyis idegen nyelvekre fordítóit – de a magyar nyelv ápolása terén elért eredményeket ugyancsak igyekszünk elismerni

– mondta el Závada Pál.

A kuratórium 2022-ben a következő szerzőket részesíti jutalomban kiemelkedő irodalmi munkásságukért:

  • Deczki Sarolta irodalomtörténész, filozófus, kritikus
  • Krusovszky Dénes költő, író, kritikus
  • Sallai Katalin Krisztina, a Kölcsey Ferenc Gimnázium hat hónappal nyugdíjazása előtt kirúgott magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanára
  • Schein Gábor költő, író, műfordító, esszéista

Ajánlott videó

Olvasói sztorik