Kultúra

Bizarr ajándéktárgyakat árultak a legnagyobb amerikai atombaleset helyszínén

Jeff Fusco / Getty Images
Jeff Fusco / Getty Images
A Three Mile Island neve kis híján Csernobil szinonimája lett.

Kevésen múlt, hogy 1979 márciusának utolsó napjai ne egy tömegek halálát okozó atombalesethez kötődjenek a történelemkönyvekben: a Pennsylvaniában felépült Three Mile Island atomerőmű kettes blokkja ugyanis egy üzemeltetői, illetve ezzel egyidejűleg fellépett műszaki hiba miatt kis híján a levegőbe repült.

A mindössze három hónappal az 1978. december 30-i átadása után, 1979. március 28-án megkezdett rutinkarbantartás részeként a szakemberek a hűtővízzel teli tartályokból távolították épp el a lerakódott szennyeződést, arról azonban nem tudtak, hogy a rendszert korábban átalakították, így egy nem várt csőbe is jutott víz, elzárva ezzel egy fontos szelepet.

A mérnökök rövidesen a reaktormag túlhevülését vették észre, azt azonban egyetlen műszer sem jelezte, hogy a helyzetet megoldani képes hűtővíz szintje túl alacsony, annak használatával pedig a kritikus szint felé csökken. A reaktor szívét adó nukleáris üzemanyag-pasztillák emiatt pillanatokon belül olvadni kezdtek, elképesztő szerencse kellett tehát ahhoz, hogy a tudósok két napnyi harc után, az utolsó pillanatban csökkenteni tudják a hőmérsékletet.

A rendszer fele így is megolvadt, az erőmű falai azonban nem repedtek meg, így a környezetben sem mértek nagy mennyiségű radioaktív szennyezést. Ez persze nem jelentette azt, hogy a mérnökök hátradőlhettek, így március 30-án megkezdték egy százötven tonna ólomból születő szarkofág építését, amivel teljesen eltakarták a kettes blokkot.

Dirck Halstead / Getty Images Jimmy Carter amerikai elnök a kettes reaktor irányítótermében.

A baleset – ami a körülményeket vizsgáló amerikai csoportot vezető magyar matematikus-fizikus, Kemény G. János (1926-1992) szerint elkerülhető lett volna – közvetlenül egyetlen halálos áldozatot sem követelt (a szarkofág építéséhez egy ember halála köthető), az Egyesült Államokban azonban az azóta eltelt negyvenhárom évben sem született új erőmű, vagy reaktor.

Ezt a szünetet rövidesen a Vogtle hármas és négyes blokkja szakíthatja meg: a 2013-ban építeni kezdett bővítések a tervek szerint a jövő évben kezdenek majd áramot termelni, az átadás kitűzött időpontja azonban már hosszú ideje csúszik.

A Three Mile Island elsőként átadott reaktora 2019 szeptemberéig működött, leszerelése 2079-re érhet véget. A baleset óta szarkofág alatt lévő szomszédjának üzemanyagait 1990 áprilisára sikerült eltávolítani, felszámolása pedig előreláthatólag 2037-ig tart.

Michael Williamson / The Washington Post / Getty Images Száradó ruhák és az atomerőmű hűtőtornyai 2010. januárjában.

Mindezek fényében igazán erős csak az az apró részlet, hogy az erőműnek saját, a nukleáris energia békés felhasználását az átlagemberekhez közelebb hozni vágyó szuvenírboltja is volt, ahol különböző méretű és árú emléktárgyakat árusítottak.

Ezek közül idén a Weird (and Wonderful) Secondhand Finds That Just Need To Be Shared nevű, a használtcikk- és régiségboltok leghajmeresztőbb, vagy épp legérdekesebb tárgyait összegyűjtő Facebook-csoportban tűnt fel kettő.

Ez a hűtőtoronyok egyikét ábrázoló testre húzott, ernyőjén a baleset előtti hetekben készült fotót mutató asztali lámpa néhány nappal ezelőtt még harmincezer forintnyi dollárért kereste az új gazdáját:

Janene Kalb / Weird (and Wonderful) Secondhand Finds That Just Need To Be Shared

A modern nappalikba szánt hamutartó – ami használat közben lehetett igazán ijesztő eleme egy amerikai otthonnak – ennél valamivel olcsóbban kerülhetett új tulajdonosához:

Weird (and Wonderful) Secondhand Finds That Just Need To Be Shared

Ajánlott videó

Olvasói sztorik