Kultúra a világ egy fura hely

Gyűrűn kapott helyet a világ legkisebb, szabad kézzel játszható sakktáblája

Kim Steele / Getty Images
Kim Steele / Getty Images
Legalább egy csipesz mellett persze biztos kézre is szükség van hozzá.

A miniatűrizálásnak nincs határa, hiszen az alig néhány évtizeddel ezelőtt még teljes termeket betöltő számítógépek mostanra a nadrágzsebünkbe költöztek, tehetséges művészek egész sora pedig tűk fokába helyezi az apró szobrait.

De mi történik mindeközben a táblajátékokkal? – tehette fel a kérdést Joe Turner, aki úgy döntött, hogy elkészíti a világ legkisebb, szabad kézzel is játszható sakktábláját.

A próbálkozást természetesen siker követte (máskülönben ennek a cikknek az első szavát is felesleges lett volna leírni), hiszen rövidesen megszületett az egy ezüst gyűrűbe applikált, fosszilis agyarból és ébenfából készült tábla, amit felnyitva az azonos anyagból készült bábukat is megtalálhatjuk.


A játékhoz a gyűrűt persze le kell venni, és olyan helyre állítani, ahol biztosan nem tud megmozdulni, a lépésekhez pedig egy ékszerész, vagy órás egy apró csipeszére is szükség lesz, de a lényegen mindez persze nem változtat, hiszen így az ember bárhol járva képes két pillanaton belül mérkőzést indítani anélkül, hogy elővenné a zsebében vagy hátizsákjában hurcolt táblát – vagy akár az okostelefonját, ahol még a bábuknak sincs fizikai kiterjedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik