Kultúra

Elkészült Ybl Miklós kevésbé ismert munkája, az albertirsai Rozália-kápolna teljes felújítása

Hegedűs Márta / Facebook
Hegedűs Márta / Facebook
Mostantól újra eredeti arcát mutatja.

Ismét eredeti állapotában várja a látogatókat az albertirsai római katolikus temetőben található, Ybl Miklós által tervezett neoromán Szapáry-kápolna. A Rozália-kápolna néven is ismert műemlék felújítása a Szapáry család jóvoltából valósult meg – írja az MTI.

Az építészeti stílusában a szintén Ybl zsenijét dícsérő fóti templomra emlékeztető kápolnát 1859-ben gróf Szapáry Ferenc építtette szeretett lánya, Szapáry Rozália tiszteletére, aki tizenhét évesen hunyt el – idézte fel az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Nemzeti Örökség Intézete.

A homlokzatán az Almásyak és Szapáryak kettős címerét, belső terében Lotz Károly Csillagos égbolt címet viselő freskóját rejtő kápolna három részre tagolt, oltárán nagy fehérmárvány kereszt emelkedik, szentélyéből pedig félköríves ajtók nyílnak a sekrestyébe és az altemplomba, aminek egyetlen helyiségből álló kriptáját a Szapáry család egészen a második világáborúig használta temetkezési helyként.

A huszonkét szarkofágot rejtő kápolna 1945 után pusztulásnak indult, sírjait pedig többször feltörték.

A mostani rekonstrukciót megelőzően, 2000-2002 között a magyar állam, valamint 2014-ben a Nemzeti Panteon Alapítvány támogatásával újították fel. A nemrégiben véget ért munkűk során a szigetelés, a szellőzés és a vízelvezetés újult meg, sőt, azt a tíz sírkövet is pótolták, amik az évek során elvesztek vagy megrongálódtak.

A megújult kápolna csütörtöki megszentelésén jelen volt Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Pogácsás Tibor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fazekas László, Albertirsa polgármestere, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Varga Sándor, Albertirsa katolikus plébánosa, a család képviseletében pedig Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, volt washingtoni nagykövet. Az épületet Beer Miklós nyugalmazott váci püspök áldotta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik