Kultúra

Kossuth Lajos irokézektől kapott mokaszinját is meg lehet nézni Szegeden

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Sőt, a szerencsések Bud Spencer-westernekben is szereplő filmes kellékeket is felpróbálhatnak majd.

A feljegyzések szerint egy Kossuth Lajosnak ajándékozott díszes indián mokaszint, illetve Bud Spencer-westernekben használt filmes kellékeket is láthatnak az érdeklődők szombaton, a Múzeumok Őszi Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – olvasható az intézmény MTI-hez eljuttattott közleményében.

Rostás Mónika muzeológus a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón a lábbeli történetét is megosztotta: eszerint Kossuth egyik amerikai útja során, 1852. május 25-én a Niagara-vízesésénél lévő szállásáról ellátogatott egy közeli írókéz faluba, ahol egy gyöngyből készült tárgyakat áruló asszonnyal is találkozott. Megpróbált vásárolni is tőle, az azonban nem állt szóba vele. Szállására hazatérve azonban néhány szép gyöngyhímzés – köztük a mokaszin – várta, amit a történet szerint maga a nő vitt ajándékba, miután megtudta, ki is volt a vendége. A szombattól a Móra Ferenc Múzeumban látható mű szarvasbőrből készült, és 1977-ben került a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe.

A múzeum szombaton este kiállításokon szervezett tárlatvezetésekkel, a látványtárakban tartott zseblámpás sétákkal, előadásokkal, könyvbemutatókkal, játékokkal várják a vendégeit, az igazán szerencsések pedig egy, a Cowboyok és indiánok című kiállításhoz kapcsolódva kiírt nyereményjátékban is részt vehetnek, aminek három győztese lehetőséget kap arra, hogy a Bud Spencer-filmekben látható filmes kellékeket próbáljanak fel. A tárlat indián díszítőművészetet és tárgykultúrát bemutató részlegén inspirációkat szerző érdeklődők álomfogót készíthetnek és a közös harmatfüggöny-rajzolásba is bekapcsolódhatnak.

A közművelődési palota aulájában fényfestést és country táncbemutatókat tartanak, a könyvtárban előadást hallgathatunk a Magyar Nemzeti Múzeum Kossuth-hagyatékáról, sőt, Vészits Andrea új könyve is bemutatkozik, aminek főszereplője Móra Ferenc.

Az érdeklődők a Fekete házban a Kloáka, kanális, klozet című kiállítás kapcsán tízperces minielőadásokat hallhatnak a fürdőszoba-kultúra, a higiénia és csatornázás története témakörében, míg a Vármúzeumban gyerekeknek szóló történelmi játékkuckót rendeznek be, illetve tárlatvezetéseket tartanak, sőt, Löffler Zsuzsanna meseíró-régész pedig saját mesekönyveit dedikálja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik