Kultúra

Ártatlannak vallották magukat a Van Gogh-festményt paradicsomlevessel leöntő klímaaktivisták

Handout / Just Stop Oil / AFP
Handout / Just Stop Oil / AFP
A Napraforgókban nem, a festmény keretében viszont kárt okozott a két fiatal akciója.

Ártatlannak vallotta magát az a két klímaaktivisa, aki múlt pénteken paradicsomlevesnek látszó folyadékkal öntötték le Van Gogh Napraforgók című képét tiltakozásuk jeléül.

Később kiderült, hogy a holland festő által 1888-ban készített festményben az azt védő üveglap miatt nem esett kár, hat órányi tisztítás után ismét kitették a londoni Nemzeti Galéria falára, ám a keret megsérült. Az ügyész, Ola Oyedepo szerint a kár 5000 font alatti összegre rúg. A rongálás miatt a két elkövetőt előállították: a 20 éves newcastle-i Anna Hollandot és a 21 éves claphami Phoebe Plummert beidézték a westminsteri bíróságra.

A BBC tájékoztatása szerint a két fiatal meg is jelent a bíróság előtt, ahol mindketten ártatlannak vallották magukat. A bíró óvadék fejében engedte el a párost azzal a feltétellel, hogy nem mennek múzeumokba és galériákba, illetve nyilvános helyen nem tartanak maguknál festéket vagy ragasztóanyagot. Tárgyalásukat december 13-ra tűzték ki.

Holland és Plummer a Just Stop Oil környezetvédő csoport tagja, amely két hete tart demonstrációkat a fővárosban. Az ellen tiltakoznak, hogy a kormány új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi az energiaellátási kockázatok csökkentése érdekében.

Kapcsolódó
Ökoaktivisták paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh híres festményét
A klímaaktivisták feltették a kérdést: a művészet a fontosabb, vagy az élet?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik