Kultúra

Ökoaktivisták paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh híres festményét

Just Stop Oil / AFP
Just Stop Oil / AFP

A Just Stop Oil nevű szervezet aktivistái Heinz paradicsomlevest öntöttek Vincent Van Gogh Napraforgók című remekművére a londoni Nemzeti Galériában (ez egy csendéletsorozat egyik darabja). A klímaaktivisták a 84 millió font értékű festményhez ragasztották magukat a legújabb demonstráción, miután a héten számos ökoharcos mutatványt hajtottak végre, írja a Daily Mail.

Miután levest öntött a festményre – amelynek szerencsére üvegborítása van –, az egyik tüntető azt kiabálta: „Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Többet ér, mint az élelmiszer? Többet, mint az igazságosság? Egy festmény védelme érdekli jobban, vagy a bolygónk és az emberek védelme?”

A klaímaaktivisták már több hasonló happeninggel jelentkeztek az elmúlt hetekben, de eddig ez keltette a legnagyobb érdeklődést: az újságírók és fotósok hadát nem sokkal az akció után azonban kikísérték a múzeumból. A Just Stop Oil azt akarja elérni, hogy az Egyesült Királyság ne importáljon több olajat.

A szervezetnek egyébként már nem ez volt az első hasonló akciója, júliusban egy másik Van Gogh-műhöz ragasztotta magát két aktivista, és a Nemzeti Galériában pedig egy John Constable-festménnyel tették ugyanezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik