Kultúra

Árat emel a Cinema City, már drágább egy mozijegy, mint némelyik streamer havidíja

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Több száz forinttal, nagyjából 16%-kal drágultak a legnagyobb mozilánc jegyei, szúrta ki a Forbes. Az áremelés után egy budapesti 2D-s vetítésre a teljes árú jegyek az eddigi 2150 forint helyett 2500 forintba kerülnek.

Mint a lap kiemeli, az áremelés után Budapesten teljes áron moziba menni többe kerül, mint egy hónapra előfizetni a legolcsóbb Netflix-, HBO Max- vagy Disney+-csomagra – még ha az összehasonlítás csak szigorúan anyagi értelemben áll is meg, hiszen a mozi és a streaming sem funkcióban, sem élményben nem hasonlítható össze: míg moziba menni esemény, addig a streaming ma már sokaknak a mindennapi háttérzaj része, és akkor a hang- és képminőségről vagy a képméretről nem is beszéltünk.

A megemelt mozijegyárakra még 120 forintot tesz, ha valaki online vásárolna, azért ugyanis úgynevezett kényelmi díjat kell fizetni. A budapesti Cinema City mozik 3D vetítései szintén emelkedtek, ha nem viszünk saját 3D szemüveget, akkor 3000 forintba kerül a jegyár, saját szemüveggel 350 forintot spórol a néző, az IMAX-vetítéseknél ugyanez az összeg 3300 forint, amiből 400 forint jön le, ha saját szemüveget viszünk. A vidéki Cinema City mozikban 1950 és 2300 forint között alakulnak a teljes árú 2D-s vetítések.

Még nagyobb az emelkedés a VIP mozijegyeknél: 2D-s filmre 6950 helyett 8350 forint a jegy,  3D-s filmnél ez az ár 7500-ról 8950-re módosult. A VIP mozikban, ugye, a szolgáltatás részét képezi a vetítés előtti fogyasztás a büféétterem kínálatából, valamint a vetítésre bevihető korlátlan mennyiségű üdítő és rágcsálnivaló. Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója szerint a VIP mozizás nagyobb mértékű áremelésére épp az ételek és italok beszerzési árának növekedése miatt volt szükség.

A Cinema City hangsúlyozta, hogy az áremeléssel egy időben ugyanakkor vidéken is bevezeti a szerdai kedvezményt, ami eddig csak Budapesten volt elérhető, illetve a kedvezmény mértéke is nő: ez eddig azt jelentette, hogy a diákjegy árával megegyező áron vehettek jegyet szerdánként azok is, akiknek nincs diákigazolványuk, mostantól viszont a szerdai jegyár olcsóbb, mint a diákjegy: Budapesten 1800, a legtöbb vidéki városban 1750, de van olyan város is, ahol csak 1500 forint lesz a szerdai kedvezményes jegy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik