Kultúra

Emléktáblát avattak Kertész Imre gyerekkorának józsefvárosi színhelyén

Józsefvárosi Önkormányzat / Facebook
Józsefvárosi Önkormányzat / Facebook
A Tömő utca 56. kapuja mellé került tábla nehezen olvasható, de legalább emléket állít az első magyar irodalmi Nobel-díjasnak.

Májusban kiderült, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat öt emléktábla felállítását tűzte ki célul – ennek a sornak most egy fontos eleme vált valósággá, hiszen megszületett a Tömő utca 56. kapuja melletti példány, ami Kertész Imrének állít emléket.

A rossz állapotú, nyers tégláit mutató homlokzaton október 10-én, hétfőn Kertész Imre nem túl szerencsés módon kiválasztott arcképét is magán viseló, a fallal erős kontrasztban álló, sőt, a fotók tanúsága szerint nehezen olvasható táblán a következő felirat látszik:

E házban született, és töltötte gyermekkorát Kertész Imre (1929-2016) Nobel-díjas író, a Sorstalanság című regény szerzője.

A hírről az Önkormányzat saját Facebook-oldalán számolt be:

A különböző források szerint – a felirat ellenére – egyáltalán nem biztos, hogy az író valóban itt született volna, hiszen bár ő maga szülőházként tekintett az épületre, gyermekkoráról nagyon keveset tudunk.

A Józsefváros Újság egy korábbi cikkében a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János arról beszélt, hogy szülei a fiú születésekor

egy Rákóczi úti sarokházban éltek az Alsó erdősor utcánál, majd az Elemér (ma Marek József) utcába költöztek. Az 1929-33 közötti világválság idején szülei és szintén kereskedő nagyszülei is tönkrementek, a szülők elváltak, az apa pedig a nagyszülőkhöz költözött a Tömő utcába,

ahol a Munkácsy utcai internátusban tanuló későbbi író sokszor meglátogatta, sőt, a nyarakat is ott töltötte.

Kertész egy évvel ezelőtt, 2021 novemberében egyébként Berlinben, születése kilencvenkettedik évfordulóján kapott hasonló táblát:

Kapcsolódó
Emléktáblát állítottak Kertész Imre egykori berlini otthonának falán
A fehér porcelántábla novemberben került a helyére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik