Kultúra

Ez a dal mindenkié címmel írt közös dalt harminchét magyar szerző

Artisjus
Artisjus
Soha ennyien nem írtak még együtt dalt Magyarországon.

Az október 8-i dalszerzők napja alkalmából, az Artisjus felkérésére készült mű, illetve maga az összefogás arra hívja fel a figyelmet, hogy a dalok képesek összekötni az embereket és segítenek megérteni egymást – közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerdán az MTI-vel.

Az Ez az dal mindenkié elkészítésében különböző zenei stílusokból érkező szerzők vettek részt, sőt, több korosztály dolgozott együtt – köztük az idén európai könnyűzenei díjjal kitüntetett 22 éves Deva, illetve a 76 éves Bródy János.

Az alkotói folyamatot Müller Péter Sziámi dalszövegíró és Sebestyén Áron producer fogta össze, hiszen több alkotó külföldről – így Gerendás Dani Los Angelesből, Jónás Vera Berlinből, Hien pedig Vietnámból, majd New Yorkból – csatlakozott a közös munkához.

Megírtam a kezdő sort meg a refrént, hogy miként épül fel a dal struktúrája és nagyjából definiáltam a tartalmat is. Így kezdtek el dolgozni a zeneszerzők, elsőként Áron írt egy zenei alapot, majd az ő vezetésével a többiek megírták és feldúdolták az egyes sorokat. Ezekre a dallamokra a szövegíróktól kaptam sorokat, amik közül Bródy János írta az utolsót

– mondta el Müller Péter Sziámi.

Sebestyén Áron  hozzátette: az elektromos zongoraalapja mellett mindenki csak az előző sort ismerhette meg, és ahhoz kellett hozzáadnia a sajátját, majd mikor a dal zenei része elkészült, a szövegírók Sziámi vezetésével hasonló építkezős módon dolgoztak tovább.

Zeneszerzők: Delov Jávor, Dorozsmai Gergő, Füstös Bálint, Gerendás Dani, Hangácsi Márton, Heilig Tomi, Hien, Iván Szandra, Johnny K. Palmer, Jónás Vera, Kádár-Szabó Bence, Kozma Kata, Sebestyén Áron, Sena Dagadu, Szebényi Dani, Szécsi Böbe, Szeder-Szabó Krisztina, Szigeti Zsófia “Solére”, Takács Dorina “Deva”, Tarján Zsófia, Vavra Bence, Zentai Márk.

 

Dalszövegírók: Bárdos Deák Ágnes, Bérczesi Róbert, Bródy János, Dorogi Péter, Egressy Zoltán, Frenk, Karáth Anita, Kovács Antal, Lombos Marci, Major Eszter, Müller Péter Sziámi, Pajor Tamás, Szabó Ági, Tariska Szabolcs, Volkova Krisztina.

A dal összeköt – így szól az idei dalszerzők napja üzenete, amelyhez október 8-án a közönség is csatlakozhat: a #dalszerzőknapja és a #adalösszeköt hashtagekkel ellátott közösségi média bejegyzésekben lehet közzétenni a kedvenc közös dalokat és a kapcsolódó történeteket.

 

A dalszerzők napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és alkotókra. A dátum azért október, mert 1965-ben, a Bosch klubban ekkoriban játszották először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát az Illés előadásában.

Magyarországon jelenleg tizenhatezer zeneszerző, dalszerző és szövegíró kap szerzői jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente huszonegyezer új dal születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 548 ezer magyar mű szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik