Kultúra

Eladó Makovecz Imre egyik korai munkája, a balatonszepezdi Sellő étterem

Hunyady József / Fortepan
Hunyady József / Fortepan
Nemrég átalakították, így most 380 millió forintért keresi az új gazdáját.

A pályája második felében a magyarországi organikus építészet vezérévé vált Makovecz Imre (1935-2011) pályája korai szakaszában szuper modern épületeket tervezett az ország legkülönbözőbb részeire: kitűnő példája ennek a korábban általunk is bemutatott sárospataki Bodrog Áruház (1969-1970), illetve a 71-es út mentén álló balatonszepezdi Sellő étterem (1963-1965), aminek végleges terveit mindössze huszonnyolc évesen vetette papírra.

A balatoni kilátással is rendelkező munkával az építész nem volt igazán elégedett, hiszen később így emlékezett rá vissza:

A szepezdi vendéglőből nem az a változat épült meg, amit akartam. Építettem egy másik balatoni vendéglőt is Füreden, ahol a zsűri – fiatal voltam – megmondta, hogy vigyem a fenébe, amit rajzoltam, és hozzak másikat. Addig rajzoltatták velem, míg ez ki nem jött. Kudarcok ezek a házak. Ennek ellenére amikor elkészültek, az akkori viszonyokhoz képest jó házaknak mutatkoztak, de valójában nem lehet őket teljes szívvel vállalni…


A bort egykor két literes hordócskákból és kulacsokból felszolgáló (ezeket akár meg is lehetett vásárolni) az ÁFÉSZ megrendelésére született hely távlati képét vöröskő burkolata, illetve terasza határozta meg, a kapuján belépve pedig az ember egy pinceborozóban találta magát, ahol egy cigányzenekar játszott.

A helyzet az átadás óta eltelt évtizedekben azonban jócskán megváltozott, hiszen a Sellő otthona hosszú időre lakatlanná vált, majd 2018-2022 közt apartmanházzá alakították, megváltoztatva az épület utcai látképét:

a terület szélére, illetve az út felé néző teraszra kerítés került, az emeleti nagy ablaktáblákat pedig műanyag keretes nyílászárókra cserélték.

Google Street View A 2018 májusi felvétel szerint a munkák előtt az utcafronton mindössze az emeleti előtető hiánya látszott.

Az ingatlan most a Facebook piacterén, 380 millió forintos áron tűnt fel, leírása szerint pedig akár vendéglővé is vissza lehetne alakítani, sőt, ezt állami támogatás is segítené.

Facebook Marketplace

A hirdetés szövege szerint az átalakított épület továbbra is két szintből áll: az alsó szinten (20 méter hosszú 5-5,5 méter széles) borozó található, amely eredeti állapotában van, és külön belső lépcső köti össze a felső szinttel, ahol már elkészült a két, egyenként 60 négyzetméteres 2 szoba összkomfortos önálló lakrész, illetve a húsz négyzetméteres különálló erkéllyel, a Balatonra néző 160 m²-es terasszal, kiépített központi fűtéssel, illetve klímával.

Az épületben további még egy ingatlanrész alakítható ki 100-120 m²-en, ami félkész állapotban van – teszi hozzá a szöveg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik